Piątek, 19 stycznia 2018

Fot.: Dariusz Bloch

Festiwal Smaku - Gruczno 2016 [ZDJĘCIA]

Na Festiwalu Smaków w Grucznie promowano potrawy z dziczyzny i nie tylko

Małgorzata Pieczyńska, Dariusz Bloch

Tagi: Festiwal Smaków w Grucznie regionalna żywność

21 sierpnia 2016, aktualizowano: 22-08-2016

Kawa, herbata i dania z Dziczyzny to nowości, które promowano podczas XI Festiwalu Smaku w Grucznie.


Dwudniowa impreza, która odbywała się w weekend pod patronatem ministra rolnictwa, przyciągnęła tłumy. Na polanie przy Starym Młynie swoje wyroby zaprezentowało ponad 150 wystawców, w tym także z zagranicy.

Nie zabrakło produktów spożywczych, ale i rękodzieła. Amatorzy dobrego smaku mieli niepowtarzalną okazję degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł.

Chętni mogli też kupić chałwę turecką czy herbatę z Azerbejdżanu. Nie zabrakło też przysmaków kuchni rycerskiej i celtyckiej. Podczas festiwalu promowano również lokalne produkty, których mamy już 70 na ministerialnej liście. Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i koncerty. Dla dzieci i młodzieży przygotowano konkurs plastyczny „Od ziarenka do bochenka”. Jak co roku, wyłoniono też wytwórców najlepszych smaków.

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii (16) »

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.