Borówkowy biznes – od czego zacząć?

Nietrzeźwy traktorzysta przy żniwach
4 sierpnia 2020
Wsparcie dla właścicieli lasów prywatnych
5 sierpnia 2020

Borówkowy biznes – od czego zacząć?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Uprawa borówki amerykańskiej stała się coraz bardziej popularna. Do Polski przyjechała z USA zaraz po drugiej wojnie światowej. Mówią że to biznes przeznaczony dla bogaczy, ponieważ aby zacząć zarabiać trzeba najpierw wydać i to sporą kwotę która sięga około 80 tys.

Na tą kwotę składa się nawożenie, nawadnianie i oczywiście krzewy.  Jednak jest to jednorazowy wydatek który przez trzy lata nie przynosi efektów, gdyż krzewy borówki amerykańskiej zaczynają dawać plony dopiero po upływie trzech lat. Po siedmiu latach krzewy owocują w pełni i tak przez kolejne dwadzieścia lat. Jak się okazuje jeden krzew borówki amerykańskiej potrafi obficie owocować. Kolejnym plusem uprawy tego krzaczka jest to iż borówkę rzadko atakują choroby czy szkodniki.  Głównym zagrożeniem są pleśnie. 

 

Jak przygotować pole pod uprawę

Aby uprawa przyniosła pożądane efekty musimy spełnić kilka podstawowych zasad:

– stanowisko powinno być zaciszne

– słoneczne lub półcieniste

– gleba wilgotna, przepuszczalna 

– kwaśna

– piaszczysta z dużą ilością próchnicy

Przed posadzeniem borówki amerykańskiej warto przygotować odpowiednio glebę.   W związku z tym iż borówka lubi glebę kwaśną o pH 3,5-4,0 dlatego przed sadzeniem warto zakwasić glebę siarką pylistą. Taka procedura powinna być przeprowadzona rok przed planowanym sadzeniem rośliny. Jeżeli kwaśność gleby będzie posiadała optymalną wartość pH, to możemy systematycznie nawozić ziemię siarczanem amonu, on obniży pH, bez konieczności ponownego siarkowania. Do niewielkiego obniżenia pH możemy również użyć trocin, iglaków, korę sosnową lub kwaśny torf ogrodniczy.

Borówka amerykańska posiada również duże wymogi jeżeli chodzi o nawodnienie. Jej system korzeniowy znajduje się w warstwie gleby na głębokości 40 cm, dlatego ta roślina najlepiej się czuje gdy poziom wody gruntowej wynosi około 60cm. W tym przypadku idealnie nadaje się gleba torfowa, niektóre piaszczyste i takie pochodzące z lasów sosnowych.  

Najlepszym terminem do sadzenia krzewów jest jesień, to o tej porze wilgotność gleby jest odpowiednia. W momencie kiedy chcemy borówkę sadzić wiosną musimy liczyć się z częstym jej podlewaniem, plusem wyboru tego terminu jest to iż sadzonki mają więcej czasu na wzmocnienie się i lepiej znoszą zimę.

Wybierając miejsce które oczywiście będzie słoneczne lub półsłoneczne musimy zastanowić się jaki rodzaj sadzonki będzie nam odpowiadał niektóre odmiany potrafią rosną nawet do 2 m. Miejsce powinno być dobrze osłonięte aby zimą było chronione przed mrozem.

Odmiany owoców borówki

   1.Borówka amerykańska wczesna, owocuje już wczesnym późną jesienią, wczesnym latem.

– „Reka” Mocny krzew osiąga nawet 2 metry wysokości, owoce są średniej wielkości. Owoce charakteryzują się intensywnym błękitnym kolorem, posiadają przyjemny smak i aromat. Idealnie nadają się do transportu i przechowania. Z jednego krzaczka można uzyskać nawet do 10 kg owoców. Ta odmiana jest odporna nawet na wysokie mrozy.

– „Duke” Krzew o jasno niebieskich owocach o przyjemnym smaku i aromacie. Zbiory z krzaczka są duże od 6 do 8 kg. Nadają się do przechowania oraz transportu. Wytrzymują mroźne zimy.

– „Earliblu” Krzew o wysokości 1,8 m przeciętny zbiór tej odmiany to 4- 7 kg. Jagody dojrzewają w połowie lipca. Szybko opadają i nie nadają się w daleki transport, długie przechowywanie też nie jest wskazane. 

– „Zuckertraube” Krzew stosunkowo niski 0,6-0,8 m. Posiada słodkie niebieskie kuleczki, które owocują przez 6 tyg. Krzewy nie są wymagające nadają się do uprawy na suchych glebach o małej ilości opadów.

     2. Odmiany średnio wczesne

– „Northland” Niski, rozłożysty krzew. Owocuje od połowy lipca. Owoce są stosunkowo twarde o słodkim smaku. Jest odporna na mrozy.

– „Toro” Krzew wysoki osiąga nawet 2 m. Jagody dojrzewają na początku sierpnia. Są duże i smaczne. Nadają się nie tylko do spożycia ale również sprawdzą się jako przetwory na zimę.

– „Northcuntry” Odmiana mrozoodporna.  Owoce dojrzewają na początku sierpnia, jej kulki są słodkie o średniej wielkości.

 3. Odmiany późne

– „Jersey” Jagody smaczne, twarde nadają się idealnie do transportu i przechowywania. Zbiory szacuje się na około 6 kg z krzaczka. Krzaczki są odporne na mrozy.

– „Brigitta Blue” Krzew bardzo wysoki może osiągnąć nawet 2,2 m. Owoce średniej wielkości, mocne i smaczne dojrzewają dopiero pod koniec sierpnia.

– „Spartan” Wyprostowany krzew który osiąga wielkość do 2 m. Owocuje w połowie sierpnia, jagody są duże a zbiory sięgają nawet do 6 kg z krzaczka.

 

Zbiory owoców

Dokładny termin zbioru owoców nie jest podany zbiory można zacząć już  w maju. Od tego kiedy zaczniemy i kiedy skończymy decyduje wiele czynników takich jak gleba, warunki klimatyczne, czy sposoby cięcia. Po pierwszym zbiorze każdy kolejny powinniśmy przeprowadzić przynajmniej raz w tygodniu, w zależności od dojrzewania. Przed zbiorem warto wiedzieć że za każdym dniem dojrzewania w owocach zwiększa się ilość cukru. Więc jeżeli zależy nam na mniej słodkich owocach czy  owocach przeznaczonych do transportu lepiej jest zbierać je kilka dni przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. W Polsce praktykowany jest ręczny zbiór owoców, zbieramy owoce już dojrzałe te mniej dojrzałe czy zielone zostawiamy na krzaczku do kolejnego zbioru. Przy zbiorach należy uważać aby nie uszkodzić owoców, oraz krzaczków.