Wtorek, 22 maja 2018

Jabłka w chłodzie

Sierpień, a w przypadku niektórych odmian jabłoni również wrzesień, to czas zbioru owoców. Większość plantatorów doskonale wie, że nie wystarczy dbać o nie jedynie do momentu zerwania jabłek. Niezwykle istotne dla utrzymania owoców w dobrej kondycji jest również to, kiedy je zbierzemy oraz w jakich warunkach będą one przechowywane.

Kamil Pik

Tagi: Regionalny Informator Rolniczy chłodnie owoce choroby roślin

21 września 2015, aktualizowano: 23-09-2015

Najprostszą i najczęściej stosowaną metodą określania optymalnego momentu zbioru jabłek jest test skrobiowy. Sadownik jest w stanie wykonać go sam bez specjalnej aparatury. Wystarczą roztwór jodku potasu i tablice skrobiowe, pokazujące obraz reakcji kolorystycznej skrobi z owoców z roztworem jodku potasu.


Szybko schłodzić



Po zebraniu owoców i umieszczeniu ich w przechowalniach, niezbędne jest zapewnienie im odpowiednich warunków. Aby ograniczyć proces dojrzewania jabłek po zbiorze, należy jak najszybciej obniżyć ich temperaturę.

W pierwszej dobie przechowywania miąższ należy stopniowo schłodzić do około 4 stopni Celsjusza. Można to zrobić zostawiając owoce w skrzynkach na noc, jeśli temperatura powietrza spada do około 10 stopni Celsjusza, a następnie rano wstawić je do chłodni, gdzie obniżymy ją dalej do 4 stopni. Dzięki temu możemy uniknąć pojawienia się miękkiej oparzeliny chłodniowej owoców. Po zapełnieniu całej przechowalni należy zoptymalizować temperaturę przechowywania. Dla jabłek i gruszek będzie to 0,5-3,0 stopni Celsjusza. Z tym, że temperatura dla gruszek powinna być bliska dolnej granicy, a dla jabłek może ona wynosić około 2 stopni. Bardzo ważnym czynnikiem jest też wilgotność atmosfery w przechowalni. Wilgotność względna powinna przy danej temperaturze przechowywania wynosić około 90 proc.

W jakiej chłodni?



Zanim jednak będziemy mogli wstawić owoce do naszej przechowalni, musimy zdecydować się na określoną technologię. Skład atmosfery przechowalniczej odgrywa bowiem istotną rolę dla przetrwania owoców w dobrym stanie. W tej chwili na rynku mamy cztery podstawowe technologie przechowywania owoców w chłodniach:

- NA (w normalnej atmosferze) - 21 proc. O2 + 78 proc. N2 + reszta gazów. Są to obiekty wyposażone w urządzenia chłodnicze (chłodnice i sprężarki), pozwalające na regulację temperatury, ale nie składu atmosfery.

- MA (w modyfikowanej atmosferze) - 16 proc. O2 + 5 proc. CO2 + reszta N2. W takich chłodniach wykorzystuje się samoczynne obniżenie tlenu w procesach fizjologicznych jabłek. Dwutlenek węgla jest absorbowany przez wapno hydratyzowane, układane obok owoców w przepuszczających powietrze workach. Chłodnia taka jest wyposażona w urządzenia do pomiaru stężenia gazów. Poziom zawartości tlenu można tu obniżyć do 15-16 proc., a dwutlenku węgla do 5-6 proc.

- KA (w kontrolowanej atmosferze) - 5 proc. CO2 + 3 proc. O2 + reszta N2. W przypadku wykorzystania tej technologii zawartość tlenu jest regulowana poprzez wtłaczanie azotu do przechowalni. Dwutlenek węgla zaś jest absorbowany przez płuczki węglowe lub wapienne. Skład atmosfery regulowany jest komputerowo i z wykorzystaniem elektroniki pomiarowej. Zawartość tlenu utrzymuje się na poziomie 3 proc., a dwutlenku węgla - 5 proc.

- ULO (w niskotlenowej atmosferze) -

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.