Wtorek, 22 maja 2018

Fot.: Tomasz Czachorowski

Czas zasiewów i sadzenia

Kwiecień i maj to miesiące, kiedy plantatorzy mają sporo pracy na polu. Terminy zasiewów są uzależnione nie tylko od kalendarza, ale przede wszystkim od pogody.

Renata Napierkowska

Tagi: RIR sadzenie zasiewy Rolnictwo

11 maja 2015, aktualizowano: 11-05-2015

Kukurydzę, ziemniaki, marchew i pietruszkę na jesienny zbiór możemy siać od kwietnia do pierwszych dni maja. Druga połowa maja to najwyższy czas na wysiew fasoli, ogórków i sadzenie pomidorów do gruntu.


Pogoda pod lupą



Wiele jednak zależy od pogody. Należy unikać zbyt wczesnych siewów kukurydzy, gdyż perspektywa pozornego wydłużenia okresu wegetacji nie uzasadnia podjęcia ryzyka strat obsady roślin w wyniku pojawienia się jeszcze niekorzystnych warunków dla kiełkowania roślin. Ziarno kukurydzy potrzebuje do kiełkowania temperatury gleby na głębokości 5 cm, o wartości co najmniej od 7 do 12 stopni C. Im cieplej - tym lepiej. Rośliny kukurydzy ulegają przechłodzeniu w temperaturze od 0 do 5 stopni C. Jeśli taki stan się przedłuża, może następować zamieranie roślin. Rośliny całkowicie giną, gdy temperatura spadnie poniżej zera.

- Warto również pamiętać, że każda gleba jest inna i nagrzewa się w różnym tempie. Zasadniczym celem uprawy gleby jest stworzenie roślinom dobrych warunków do wzrostu i rozwoju. Dla rolnika zaś najważniejsze jest uzyskanie produktu o jak najlepszych parametrach, który będzie miał zbyt, co jemu samemu przyniesie zysk, dlatego przystępując do siania czy sadzenia roślin powinniśmy brać też pod uwagę pogodę - radzi Stanisław Szwejka z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Przygotuj sadzeniaki



Aura ma też wpływ na termin sadzenia ziemniaków. Najważniejsza jest temperatura gleby, która na głębokości 10 cm nie może spaść poniżej 7 stopni C. Prawidłowe kiełkowanie może mieć miejsce tylko w świetle, w temperaturze od 18 do 20 stopni C podczas pierwszych 2 tygodni i od 10 do 12 stopni C w następne dni. Zazwyczaj ziemniaki wysadza się z końcem kwietnia lub z początkiem maja. Wczesny termin sadzenia pozwala na głębsze ukorzenienie się roślin, umożliwia lepsze wykorzystanie zimowych zapasów wody oraz składników mineralnych i zmniejsza szkody spowodowane przez zarazę ziemniaka, ale jeśli jest zimno, nadejdą przymrozki, to ziemniaki po prostu zmarzną. - Bardzo ważne jest staranne przygotowanie sadzeniaków. Wpływa to na ich równomierne sadzenie, prawidłowy wzrost i rozwój w okresie wegetacji oraz na efektywne wykorzystanie składników mineralnych z gleby i nawozów - mówi Marek Kazimierski, właściciel firmy nasiennej w Jeziorach Wielkich. Właściwe przygotowanie sadzeniaków przesądza o zdrowiu roślin i umożliwia dalszą reprodukcję materiałów nasiennych dla potrzeb rynku.

Miesiące siania



W pierwszej połowie kwietnia sieje się wczesną i średniowczesną marchew, koper, rzodkiewkę. Mniej więcej w połowie miesiąca cebulę i buraki ćwikłowe. Z nadejściem kwietnia przenosimy do gruntu rozsadę wczesnych odmian sałaty, kalarepy, kapusty białej, kalafiorów, porów oraz selerów. W pierwszej połowie maja wysiewa się do gruntu groch oraz fasolę. W ogrodzie powinny znaleźć się już sadzonki pomidorów. Od połowy maja warunki sprzyjają sianiu do gruntu średniowczesnych odmian marchwi. W drugiej połowie miesiąca sadzić można wysiane na początku kwietnia ogórki.
Początek czerwca jest ostatnim dzwonkiem, aby zasadzić pomidory, paprykę, kapustę i ogórki do późnych zbiorów. Do gruntu można jeszcze sadzić buraki ćwikłowe, fasolę szparagową, koper i późne odmiany marchwi. Przy dużej wilgoci w lipcu mamy możliwość siania buraków z przeznaczeniem na przechowywanie. Jest to także czas, kiedy mamy szansę na wysiew późnych odmian rzodkiewki i fasoli karłowatej. W drugiej połowie lipca sadzi się wprost do gruntu kapustę pekińską. W kwietniu można posadzić kalarepę, od kwietnia do maja można siać marchew na późniejszy zbiór, pietruszkę, buraki, rzepę, sałatę. Można też przygotować sadzonki, wysiewając do skrzynek pomidory, seler. W maju można sadzić do gruntu cebulę, która daje lepsze plony niż ta z nasion wysianych bezpośrednio do gruntu. W okresie od wiosny aż do września rośliny mogą być wysiewane na nawóz zielony - na tzw. poplon. Większość z nich wykiełkuje w ciągu kilku tygodni, a po zaoraniu użyźni glebę. Nawozy zielone to inaczej masa roślinna, specjalnie uprawiana, a później zakopywana w celu podniesienia żyzności gleby. Jeżeli jest mało nawozu, można go wyhodować w ogrodzie poprzez sianie nasion: łubinu, gorczycy, wyki. Polecaną rośliną na nawóz zielony jest seradela.


WARTO WIEDZIEĆ:

Cechy roślin stosowanych na tzw. zielony nawóz:
- poprawiają strukturę gleby,
- ulepszają właściwości aeracyjne,
- zapobiegają erozji,
- zwiększają aktywność mikrobiologiczną,
- wzbogacają glebę w próchnicę i składniki pokarmowe,
- gęsty siew jest przeszkodą dla rozwijania się chwastów. Rośliny strączkowe (łubin pastewny i wąskolistny, fasola pastewna, wyka, seradela) są najbardziej odpowiednimi do uprawy na nawóz zielony, jako samowystarczalne względem zawartości azotu, gromadzonego w zielonej masie i korzeniach. Inną grupą są rośliny poplonowe, o krótkim okresie wegetacji, jak np. gorczyca, rzodkiew oleista, rzepak jary. Po przekopaniu i wymieszaniu roślin z ziemią, do gleby trafia dużo składników organicznych, poprawiają się właściwości biologiczne gleby, a ze względu na to, że rośliny krzyżowe zawierają fitoncydy, poprawia się też stan gleby pod względem fitosanitarnym.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.