Co ugotować z kaszy gryczanej?
1 kwietnia 2020
Co ugotować z ziemniaków?
1 kwietnia 2020

Dania wzmacniające odporność

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Co jeszcze możemy zrobić, aby poprawić swoje zdrowie i zmniejszyć szanse zarażenia koronawirusem? Warto zwrócić uwagę na sposób żywienia, na te produkty spożywcze, które wzmacniają system immunologiczny.

Polecamy przepisy kulinarne z produktów wzmacniających naszą odporność.

 1.  Surówka z kapusty, marchewki i koperku

 

Składniki:

kapusta kiszona 500 gramów

marchewka 1 sztuka

koperek świeży 0.5 pęczka

cebula 0.5 sztuki

cukier 2 łyżeczki

Pieprz czarny mielony szczypta

olej rzepakowy 5 łyżek

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno pokroić, włożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a koperek zielony posiekać. Wszystkie składniki dodać do kapusty, następnie wymieszać. Do całości dodać cukier i świeżo zmielony pieprz, polać olejem i ponownie raz jeszcze wymieszać.

Udekorować koperkiem zielonym i marchewką.

 

2. Sałatka gryczana z burakami i kalafiorem

Składniki:

buraki czerwone pieczone 2 sztuki

kalafior 0.5 sztuki

liście szpinaku 1 garść

piersi z kurczaka 1 filet

marchewka ugotowana 1 sztuka

sól 1 szczypta

pieprz 1 szczypta

natka pietruszki 6 gałązek

bazylia 1 szczypta

oregano 1 szczypta

kasza gryczana 0.5 szklanki

oliwa z suszonych pomidorów 4 łyżki

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroję je w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam. 

Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję. Z drugiego buraka robię kwiatka.

 

3. Zupa z soczewicą, słodkim ziemniakiem i jarmużem

 

Składniki:

słodki ziemniak 250 gram

soczewica czerwona 3/4 szklanki

jarmuż 1,5 szklanki

woda 1 litr

jogurt grecki 2-3 łyżki

cebula 1 sztuka

sól 1 łyżeczka

chili kawałek

imbir 1 cm

kurkuma 1 łyżeczka

czosnek 2 ząbki

pieprz 1 łyżeczka

masło klarowane 1 łyżeczka

 

Przygotowanie:

Nieduży słodki ziemniak obrać i pokroić w średnią kostkę. Soczewicę namoczyć 30 minut w zimnej wodzie. Niektórzy tego nie robią ale ja tak, soczewica powiększy objętość i wchłonie wodę. Ziemniaka i soczewicę zalać wrzącą wodą, posolić i gotować 5-10 minut.

Cebulę pokroić w kostkę , a jarmuż umyć i pokroić na większe kawałki. Na maśle klarowanym usmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać jarmuż, przydusić pokrywką i dusić 1 minutę. Jarmuż dodać do wywaru z ziemniakiem i soczewicą. Zupę dusić chwilkę, 2-3 minuty. Doprawić startym imbirem, rozgniecionym czosnkiem, kurkumą, czarnym pieprzem i kawałeczkiem chili. Podałam sugerowane ilości, można je zmienić, w zależności od gustu i upodobań. Zupę zabielić jogurtem greckim przed podaniem. 

 

4. Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem

 

Składniki:

papryka czerwona 1 szt. (ok. 222 g)

ryż brązowy 56 g (4 łyżki)

soczewica czerwona 60 g (4 łyżki) suchych nasion

jarmuż 25 g (1 szklanka)

cebula 44 g (ok. 1/2 szt.)

czosnek 1 ząbek (ok. 7 g)

pomidory krojone z puszki 272 g (1 szklanka)

olej rzepakowy rafinowany 14 ml (2 łyżki)

Sól morska jodowana drobnoziarnista 1 g (1 szczypta)

Pieprz czarny mielony 2 g (2 szczypty)

Zioła prowansalskie suszone 1 g (2 szczypty)

pestki dyni 10 g (1 łyżka)

 

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij. 

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. 

Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.

 

5. Duszony jarmuż z cebulą i papryką

 

Składniki:

Jarmuż 200 gram

papryka czerwona 1 szt

cebula 1 szt

czosnek 1-2 ząbki

sól i pieprz

gałka muszkatołowa mielona 

Chili pieprz cayenne mielone 

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na głęboką patelnie i na odrobinie oleju zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, chwilę smażyć ok 2-3 min. Do cebuli i papryki dodać liście jarmużu, czosnek przeciśnięty przez praskę, polać ok 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić solą pieprzem, gałką i chilli i dusić jeszcze ok 10-15 min, co jakiś czas mieszając. 

Liście miękną dość szybko, natomiast nerwy i łodyżki potrzebują trochę czasu, więc ja dusiłam tyle ile napisałam aby wszystko było miękkie i przeszło aromatem.

6. Zupa krem ze szpinaku i jarmużu

 

Składniki:

ząbki czosnku 3 sztuki

cebule 2 sztuki

jarmuż 200 gramów

olej 100 mililitrów

ziemniaki 2 sztuki

szpinak 200 gramów

rosół z kury 700 mililitrów

serek śmietankowy 150 gramów

śmietana kwaśna 4 łyżki

twaróg 4 łyżki

szczypiorek 1 pęczek

bazylia świeża kilka liści

Do smaku

Kmin rzymski mielony ,czarnuszka nasiona , sól morska jodowana drobnoziarnista , pieprz biały mielony 

 

Przygotowanie:

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Jarmuż obieramy (liście zostawiamy, łodygi usuwamy). Liście jarmużu kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, jarmuż, następnie całość mieszamy. 

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, dodajemy szpinak, dusimy, wlewamy rosół z kury. Dodajemy serek śmietankowy, zmniejszamy gaz i blendujemy na krem.

Kwaśną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy chochlę zupy, by zahartować kwaśną śmietanę, mieszamy w misce. Całość dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą morską i białym pieprzem, mieszamy.

Do głębokiego talerza wlewamy zupę, dodajemy twaróg, doprawiamy czarnuszką. Siekamy szczypiorek. Danie dekorujemy listkiem bazylii i szczypiorkiem.

7. Krem z buraka z prażonymi pestkami dyni

 

Składniki:

buraki czerwone 2 kg

włoszczyzna 500 g

cebula 1 szt.

Czosnek 4 ząbki

Rozmaryn 1 gałązka

jogurt naturalny 4 łyżki

Prażone pestki dyni

pestki dyni 1/2 szklanki

miód wielokwiatowy 1 łyżka (lub akacjowy)

pieprz 1 szczypta

Papryka wędzona słodka mielona 1/2 łyżeczki

Chili pieprz cayenne mielone 1/2 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Umytą wcześniej włoszczyznę i czosnek wrzucamy do garnka i zalewamy  zimną wodą tak, żeby pokryła warzywa. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do warzyw. Gotujemy wywar warzywny. 

Buraczki myjemy i każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową dodając po kilka igiełek rozmarynu. Pieczemy je w temperaturze 160˚C do miękkości. Po upieczeniu obieramy je ze skórki i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy do wywaru. 

Całość warzyw miksujemy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę przegotowanej wody). Doprawiamy do smaku pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.

Prażone pestki dyni:

Wszystkie przyprawy wsypujemy do małej miseczki i mieszany ze sobą. Pestki dyni wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 8 minut. Ważne aby co dwie minuty przemieszać pestki. 

Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy je przyprawami i polewamy miodem.Krem z buraka wlewamy do talerzy, podajemy z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.