Co ugotować z kaszy jęczmiennej?
1 kwietnia 2020
Dania wzmacniające odporność
1 kwietnia 2020

Co ugotować z kaszy gryczanej?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

  1. Pstrąg z farszem z kaszą gryczaną

2 pstrągi

sok z cytryny

sól, pieprz

olej

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

5 dag startego żółtego sera

listki bazylii

łyżka masła

cytryna

15 dag pieczarek

cebula

 

Sposób przygotowania:

 

Sprawione pstrągi  skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i odstawić na około 15 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, zrumienić  z posiekaną cebulką na oleju. Kaszę gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Wymieszać kaszę z cebulką i pieczarkami oraz startym serem. Farszem napełnić ryby, spiąć wykałaczką, ułożyć na folii aluminiowej, na wierzchu położyć listek bazylii i po kawałku masła. Zawinąć. Piec 25 minut w temp.180 stopni C … SMACZNEGO!

 

2. Kasza gryczana z tuńczykiem i serami

 

Składniki na 3 porcje:

1 szklanka kaszy gryczanej

100 g sera topionego gouda

250 g sera białego

50 g sera żółtego

puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)

sól ziołowa

przyprawa do potraw Kucharek

pieprz ziołowy

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser topiony i biały kroimy w kostkę, żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ugotowanej kaszy dodajemy tuńczyk, ser biały i topiony, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy serem żółtym. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut… SMACZNEGO!

 

3. Kasza gryczana z marchewką, brokułami i czosnkiem

 

Składniki:

60 g kaszy gryczanej

kilka różyczek brokuła, u mnie mrożonego

1 spora marchewka

mała cebulka

oliwa do smażenia

woda lub bulion

zioła prowansalskie

czosnek granulowany

szczypta soli

szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy. Dodać kaszę gryczaną i chwilę prażyć, po czym zalać wrzącą wodą lub bulionem w ilości dwukrotnie większej niż objętość kaszy. 

 

Marchew obrać, pokroić w talarki i wrzucić do rondelka z gotującą się kaszą, a brokuły najlepiej ugotować na parze, by nie były zbyt wodniste. Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ale nie rozgotowana, ściągnąć z ognia, doprawić do smaku ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać brokuły i dokładnie wymieszać… SMACZNEGO!

 

4. Kasza z pieczarkami

 

Składniki:

500 g małych pieczarek

1 czubata szklanka kaszy gryczanej

2 średnie cebule

3 łyżki oleju

2-3 małe ogórki kiszone

sól

opcjonalnie natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. 

Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem… SMACZNEGO!

 

5. Kotlety z kaszą gryczaną

 

Składniki:

mięso mielone

kasza gryczana

Bułka tarta klasyczna Prymat

jajko

cebula biała

 

Sposób przygotowania:

Kasze gotujemy i dodajemy do mięsa jak ostygnie, cebulkę podsmażamy i tez dodajemy, dodajemy jajko , pieprz i sól. Formujemy kotlety i smażymy… SMACZNEGO!

 

6. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

Składniki:

Farsz

Pieczarki 1 kg

cebula 2-3 sztuki

kasza gryczana 200 gram

sól do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat

Czosnek 1 ząbek

olej do smażenia 2-3 łyżki

dodatkowo

kapusta włoska 1 główka

liść laurowy 2-3 sztuki

ziele angielskie kilka kulek

bulion 1 litr

sos wg. upodobań grzybowy lub pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do lekkiego zeszklenia

Na koniec dodać posiekany czosnek. Obrane pieczarki rozdrobnić np. w blenderze (lub pokroić bardzo drobno).Partiami dodawać do cebuli i podsmażać razem do odparowania całej wody, na koniec posolić i posypać pieprzem. 

Kaszę gryczaną (1 szklanka) zalać 2 szklankami wody, dodać sól i zagotować, zmniejszyć gaż i gotować aż wchłonie połowę wody. Następnie garnek przykryć i całość zawinąć w koc. 

Odstawić na 30 minut. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami, doprawić do smaku.

Z kapusty zdjąć delikatnie liście. I sparzyć w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną. Z liści wycinać twardy rdzeń i nakładać po łyżce farszu, zwijać gołąbki( dół, boki i w górę).Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.

Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać bulionem, przykryć.

Gotować na małym ogniu 30 minut. Gołąbki od razu wyjąć z bulionu i podawać np. z sosem pieczarkowym lub grzybowym… SMACZNEGO!