2 pstrągi
sok z cytryny
sól, pieprz
olej
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
5 dag startego żółtego sera
listki bazylii
łyżka masła
cytryna
15 dag pieczarek
cebula
Sposób przygotowania:
Sprawione pstrągi skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i odstawić na około 15 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, zrumienić z posiekaną cebulką na oleju. Kaszę gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Wymieszać kaszę z cebulką i pieczarkami oraz startym serem. Farszem napełnić ryby, spiąć wykałaczką, ułożyć na folii aluminiowej, na wierzchu położyć listek bazylii i po kawałku masła. Zawinąć. Piec 25 minut w temp.180 stopni C … SMACZNEGO!
Składniki na 3 porcje:
1 szklanka kaszy gryczanej
100 g sera topionego gouda
250 g sera białego
50 g sera żółtego
puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
sól ziołowa
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziołowy
tłuszcz do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser topiony i biały kroimy w kostkę, żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ugotowanej kaszy dodajemy tuńczyk, ser biały i topiony, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy serem żółtym. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut… SMACZNEGO!
Składniki:
60 g kaszy gryczanej
kilka różyczek brokuła, u mnie mrożonego
1 spora marchewka
mała cebulka
oliwa do smażenia
woda lub bulion
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy. Dodać kaszę gryczaną i chwilę prażyć, po czym zalać wrzącą wodą lub bulionem w ilości dwukrotnie większej niż objętość kaszy.
Marchew obrać, pokroić w talarki i wrzucić do rondelka z gotującą się kaszą, a brokuły najlepiej ugotować na parze, by nie były zbyt wodniste. Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ale nie rozgotowana, ściągnąć z ognia, doprawić do smaku ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać brokuły i dokładnie wymieszać… SMACZNEGO!
Składniki:
500 g małych pieczarek
1 czubata szklanka kaszy gryczanej
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
2-3 małe ogórki kiszone
sól
opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki.
Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem… SMACZNEGO!
Składniki:
mięso mielone
kasza gryczana
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
cebula biała
Sposób przygotowania:
Kasze gotujemy i dodajemy do mięsa jak ostygnie, cebulkę podsmażamy i tez dodajemy, dodajemy jajko , pieprz i sól. Formujemy kotlety i smażymy… SMACZNEGO!
Składniki:
Farsz
Pieczarki 1 kg
cebula 2-3 sztuki
kasza gryczana 200 gram
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 2-3 łyżki
dodatkowo
kapusta włoska 1 główka
liść laurowy 2-3 sztuki
ziele angielskie kilka kulek
bulion 1 litr
sos wg. upodobań grzybowy lub pieczarkowy
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do lekkiego zeszklenia
Na koniec dodać posiekany czosnek. Obrane pieczarki rozdrobnić np. w blenderze (lub pokroić bardzo drobno).Partiami dodawać do cebuli i podsmażać razem do odparowania całej wody, na koniec posolić i posypać pieprzem.
Kaszę gryczaną (1 szklanka) zalać 2 szklankami wody, dodać sól i zagotować, zmniejszyć gaż i gotować aż wchłonie połowę wody. Następnie garnek przykryć i całość zawinąć w koc.
Odstawić na 30 minut. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami, doprawić do smaku.
Z kapusty zdjąć delikatnie liście. I sparzyć w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną. Z liści wycinać twardy rdzeń i nakładać po łyżce farszu, zwijać gołąbki( dół, boki i w górę).Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać bulionem, przykryć.
Gotować na małym ogniu 30 minut. Gołąbki od razu wyjąć z bulionu i podawać np. z sosem pieczarkowym lub grzybowym… SMACZNEGO!