Polscy pracownicy sezonowi ofiarami szantażu. “Wracajcie do kraju, ale wam nie zapłacimy”
1 kwietnia 2020
Co ugotować z kaszy jęczmiennej?
1 kwietnia 2020

Co ugotować z fasoli?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

1. Fasolka po bretońsku

Składniki:

1 kg fasoli „Piękny Jaś”

200 g boczku wędzonego

1 kg kiełbasy np. zwyczajnej

2 duże marchewki

po kawałku pora i selera

3 cebule

koncentrat pomidorowy (mała puszka)

4 łyżki pikantnego keczupu

sól, pieprz

łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku

łyżeczka majeranku

olej do smażenia

1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości, czyli około 80 minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć) … SMACZNEGO!

2. Barszcz ukraiński

Składniki:

1 pełna szklanka suchej fasoli Duży Jaś

2 marchewki

4 nieduże buraczki

1 pietruszka (korzeń)

kawałek pora

kawałek selera

2 ziemniaki

1 cebula

1 malutka kapustka biała (albo kawałek od dużej)

1 ząbek czosnku

1/3 szklanki śmietany 10% (może być też 18%)

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki natki pietruszki

2 liście laurowe

4 łyżki octu (można mniej albo cytrynę)

1/2 łyżeczki kozieradki

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki lubczyku

1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej

sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień fasolę przelać przez sito i wsypać do garnka, zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe, ząbek czosnku oraz sól i gotować. Buraczki umyć, następnie każdy zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez 45-60 minut (bądź do miękkości). Obrać i zetrzeć na dużych okach tarki. 

W czasie gotowania się fasoli i pieczenia buraków obrać pozostałe warzywa i pokroić w drobną kostkę, a kapustę w paski. Gdy fasola będzie pomału dochodzić, dorzucić do garnka marchewki, pietruszkę, seler, porę oraz kapustę. Doprawić do smaku kozieradką, lubczykiem, kurkumą, solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotować przez parę minut. 

Gdy warzywa lekko zmiękną dodać drobno pokrojona cebulę oraz ziemniaki skrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą dochodzić, dołożyć utarte buraczki i  gotować około 5 minut, pilnując aby w momencie gdy zupa osiągnie intensywnie czerwony kolor, dodać stopniowo ocet. 

Dodanie octu (bądź też cytryny) spowoduje, że zupa nie straci koloru. Na sam już koniec wlać śmietanę połączoną z mąką i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku papryką wędzoną i jeśli jest potrzeba to solą oraz pieprzem, obsypać natką pietruszki i podawać… SMACZNEGO!

3. Kurczak z białą fasolą

Składniki:

1 łyżka oliwy

2 cebule, posiekane

4 zmiażdżone ząbki czosnku

750 g filetu z kurczaka, pokrojonego

100 g zielonych papryczek chili

1 puszka białej fasoli cannellini (400 g)

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczki pieprzu cayenne

750 ml bulionu drobiowego

sól, czarny pieprz

Według uznania możesz dodać na talerzu posiekaną kolendrę, starty twardy ser i łyżkę kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Wydobądź aromaty. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z oliwą. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek – podsmażaj ok. 3 minut. Wrzuć kawałki kurczaka, przyprawy i smaż ze wszystkich stron ok. 5 minut. Zalej bulionem. Wlej bulion i dodaj odsączoną fasolę. 

Zdrap szpatułką z dna patelni brązowe ślady po smażeniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, by potrawa lekko bulgotała. Gotuj do miękkości. Nie przykrywaj patelni i gotuj na małym ogniu przynajmniej 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem… SMACZNEGO!

4. Fasola piękny Jaś w sosie

Składniki:

40 dkg suchej fasoli piękny Jaś

1/2 litra soku z marchewki (dałam z kartonu)

20 dkg wędzonego boczku parzonego

1 mała cebula

5 małych pieczarek

7 śliwek suszonych kalifornijskich

1 łyżka oleju

posiekana natka z pietruszki

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę umyć, zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień wodę wylać i zalać świeżą, dodając 1/2 łyżeczki soli. Gotować 25 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać sok z marchewki i gotować jeszcze około 15 min. 

Cebulę, boczek wędzony, pieczarki i śliwki drobniutko pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, dodać śliwki i pieczarki. Wszystko smażyć na bardzo małym ogniu 10 min na dużej patelni. 

Na koniec dodać odcedzoną fasolę i podsmażać na małym ogniu delikatnie mieszając około 2 min. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz dosypać posiekaną natkę pietruszki… SMACZNEGO!

5. Fasola z kiełbasą chorizo

Składniki

fasola Jaś 400 g

cebula 4 szt

ząbki czosnku 3-4 szt

chorizo 250-300 g

pomidory krojone z puszki2 puszki

pomidory 3 szt

cząber 1 łyżka

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie całe 3-4 szt

papryka wędzona słodka mielona 1 łyżeczka

sól

pieprz czarny mielony 

cukier

natka pietruszki 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i cząbru.

Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz to dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa i cebula się zarumieni. 

Do fasolki dodajemy podsmażoną kiełbasę, pomidory z puszki i świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10-15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i ewentualnie cukrem. Dusimy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

6. Zupa gulaszowa z fasolą

Składniki:

fasola czerwona z puszki 400 gramów

pomidory krojone z puszki 400 gramów

duże cebule 2 sztuki

bekon 50 gramów

kiełbaski wieprzowe 4 sztuki

mąka 3 łyżki

olej słonecznikowy 3 łyżki

papryka słodka mielona 2 łyżki

czosnek suszony 1 łyżeczka

kminek mielony 1 łyżeczka

pieprz czarny mielony 1 szczypta

sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

zielona cebulka

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej. Cebule i bekon pokrój w kostkę. Kiełbaski pokrój w talarki, po czym wszystko razem podsmaż na patelni. Dopraw słodką papryką i wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. 

Następnie dodaj fasolę, pomidory z puszki oraz wodę. Dopraw suszonym czosnkiem, kminkiem, pieprzem i solą. Całość gotuj przez 15 minut. Gotowe danie możesz przyozdobić szczypiorkiem lub zieloną cebulką… SMACZNEGO!