Znaczenie dodatków paszowych w żywieniu zwierząt

Ciągnikiem uciekał przez pole i las
6 października 2020
Ubezpieczenia rolnicze
7 października 2020

Znaczenie dodatków paszowych w żywieniu zwierząt

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Tak jak nam ludziom do życia niezbędne są witaminy, tak samo witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i zdrowego życia naszych zwierząt hodowlanych. Zakaz stosowania antybiotyków w żywieniu zwierząt nie spowodował poważniejszych skutków produkcyjnych. To wszystko dzięki zastąpieniu ich dodatkami paszowymi, wpływającymi korzystnie na ich rozwój.

Każdy rolnik wie że dodatki paszowe są bardzo ważne w żywieniu zwierząt, wpływają one między innymi na lepsze trawienie i wykorzystanie paszy w organizmach. Takie dodatki poprawiają wartości odżywcze produktów zwierzęcych. Dlatego zawsze warto przyjrzeć się bliżej dodatkom jakie serwujemy swoim zwierzętom. 

Jak wiemy przewód pokarmowy zwierzęcia zajmuje największą powierzchnię. Spełnia on cztery funkcje: trawienie, wchłanianie, ochrona i odtruwanie. Aby wytworzyć stabilną i uzupełniającą mikroflorę populacja bakterii musi być początkowo utworzona z bakterii korzystnych lub łagodnych podawane w odpowiednich proporcjach. Taką rolę wspomagania pełnią różnorodne dodatki paszowe.

Co to są dodatki paszowe?

Są to dodatki uzupełniające pełnowartościową dietę zwierząt hodowlanych. Nazwa „dodatki paszowe” obejmuje te związki, które nie są niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju ale wprowadzone do dawki pokarmowej wpływają korzystnie na zdrowotność zwierząt. Główną rolą takich dodatków jest:

– poprawa funkcjonowania organizmu oraz poprawa ogólnej kondycji zwierzęcia,

– polepszenie jakości paszy, jej wyglądu oraz smaku,

– poprawa warunków bytowania zwierząt, 

Dodatki paszowe najczęściej stosowane w żywieniu zwierząt to: prebiotyki, synbiotyki, probiotyki, barwniki, enzymy paszowe, zioła, przeciwutleniacze i wiele innych ważnych, niezbędnych składników.

Dlaczego akurat takie dodatki paszowe?

Zacznijmy od omówienia niektórych najważniejszych dodatków do których zalicza się:

Probiotyki zawierają żywe mikroorganizmy. Podaje się je głównie zwierzętom młodym. Probiotyki po spożyciu już w przewodzie pokarmowym doprowadzają do równowagi mikroflory jelitowej i enzymów dodatnio działających na proces trawienia i wykorzystania paszy. One są jednym z ważniejszych składników ponieważ zmniejszają śmiertelność najbardziej u młodych osobników, ponieważ skuteczność w żywieniu zwierząt dorosłych jest mała lub żadna. Ograniczają występowanie groźnych chorób. Pobudzają odporność, korzystnie działając na florę bakteryjną. A co najważniejsze nie odkładają się w produktach zwierzęcych. 

Prebiotyki są stosunkowo nową grupą dodatków paszowych. Są to substancje odpowiedzialne za wzrost i aktywność mikroflory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Prebiotyki zwiększają odporność zwierząt na choroby i niekorzystny wpływ środowiska. Poleca się podawanie paszy z tym dodatkiem dla zwierząt żyjących w wielkich stadach. Są pomocne w rekonwalescencji zwierząt po przebytej chorobie, przyśpieszając powrót do zdrowia.

Synbiotyki podawane są najczęściej wraz z pre- oraz probiotykami wpływają na prawidłowy rozwój i kondycję zwierząt. Stymulują rozwój pożytecznych drobnoustrojów oraz pobudzają metabolizm.

Ważnym dodatkiem, który jest stosowany przy leczeniu chorych zwierząt to zioła. Obecnie one wprowadzane są do diety jako stymulatory wzrostu. Jak pokazują badania są one bogate w substancje biologicznie czynne wspomagające metabolizm. A zwierzęta przyciągają atrakcyjnym zapachem i smakiem. Zastosowanie ziół w diecie zwierząt poprawia ich apetyt i wskaźniki krwi, przyśpieszają trawienie oraz przyrost masy ciała. Poleca się stosowanie odpowiednich mieszanek ziół. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć mieszanki ziołowe dostosowane do gatunku, wieku zwierzęcia oraz kierunku użytkowania.

Często zastanawiamy się po co w diecie zwierząt konserwanty. A więc są to preparaty zakwaszające pasze, wiążą wodę oraz przeciwdziałają  rozwojowi szkodliwej mikroflory bakteryjnej i grzybiczej w paszach, które są źle przechowywane.  Dostępne są w postaci preparatów płynnych lub stałych. Konserwanty działają korzystnie na środowisko przyrodnicze poprzez ograniczenie strat amoniaku. Również ograniczają one rozwój groźnych patogennych mikroorganizmów.

Trzoda chlewna jaki i drób nie mają wystarczającej ilości mikroflory bakteryjnej do trawienia włóka pokarmowego, tanin, fitynianów oraz substancji antyodżywczych, dlatego dla tych zwierząt jest przygotowana pasza z dodatkiem enzymów. Czyli z białkami regulującymi przebieg procesów życiowych. Pasze z dodatkiem enzymów najczęściej stosowane są tylko dla trzody chlewnej np. świnie oraz drobiu, rzadziej u przeżuwaczy takich jak krowy. 

Pasze w swoim składzie posiadają również naturalne dodatki. Takim dodatkiem jest koncentrat białkowo- ksantofilowy. Taki koncentrat pozyskiwany jest z lucerny zbieranej we wczesnych fazach rozwojowych. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu luceryny taki koncentrat działa pozytywnie na wzrost i rozwój zwierząt. Saponiny które znajdują się w roślinie obniżają zawartość cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, zwłaszcza hamują rozwój białaczki u zwierząt. Badania wykonane na różnych gatunkach zwierząt wykazały że ten naturalny fitobiotyk zwiększa efekty produkcyjne i przyrost masy ciała. Pobudza układ immunologiczny i krwiotwórczy. Zwiększa również umięśnienie zwierząt.