RIR - Regionalny Portal Rolniczy
Od ponad roku (od początku 2019) obowiązują znowelizowane przepisy, które rozszerzyły możliwości sprzedaży przez rolników wyprodukowanej przez nich żywności. Rolniczy handel detaliczny to szansa dorobienia. Co można sprzedawać bezpośrednio w gospodarstwie albo na targu czy festynie? Przypominamy listę produktów RHD.
Aby rolnik mógł handlować swoimi produktami w ramach rolniczego handlu detalicznego, wystarczy się zarejestrować – u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność złożona) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (żywność pochodzenia niezwierzęcego).
Rolniczy handel detaliczny przewiduje produkcję i sprzedaż konsumentom końcowym produktów zwierzęcych i „złożonych”:
W ramach RHD można także produkować i sprzedawać konsumentom końcowym produkty niezwierzęce:
Poza rejestracją są też inne warunki, które musi spełnić produkowana żywność. Ważne, aby pochodziła w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
Surowce (produktów produkcji pierwotnej) oraz żywność przetworzoną (produkty mięsne, produkty mleczne, produkty złożone, przetwory z owoców i warzyw, pieczywo…) rolnik może sprzedać konsumentowi końcowemu oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny (sklepów, restauracji i stołówek z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego).
Sprzedaż może być prowadzona wyłącznie w miejscach w których produkty zostały wytworzone (np. w gospodarstwie) lub przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko). Możliwe jest też zbywanie żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny, z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym produkuje się tę żywność w ramach RHD lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Zobacz źródło aby przeczytać cały artykuł:
https://wspolczesna.pl/rolniczy-handel-detaliczny-co-mozna-sprzedawac-lista-produktow/ar/c8-14840782