Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 20%

Nowe świadectwo weterynaryjne na produkty mięsne eksportowane na Ukrainę
22 sierpnia 2020
ASF w gminie Gaworzyce. Najpierw zlikwidowali stado świń, teraz padły dziki
24 sierpnia 2020

Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 20%

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Statystyczny Polak zjadł w 2019 roku o 15,9 kg mniej mięsa niż rok wcześniej. Opublikowany w lipcu 2020 roku przez Główny Urząd Statystyczny raport „Rolnictwo 2019” wskazuje na 20% spadek poziomu spożycia mięsa na osobę.

Jak wskazuje Główny Urząd Statystyczny, w 2019 roku przeciętne spożycie mięsa na jedną osobę wyniosło 61,0 kg wobec 76,9 kg rok wcześniej. Wyniki badań opinii publicznej publikowanych na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy znajdują swoje potwierdzenie w zebranych danych. W kwietniu badacze z IQS wskazywali, że ok. 43% Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. Dane konsumenckie przytaczane przez firmę Mintel wskazują, że ok. 40% respondentów w Polsce ogranicza spożycie mięsa w znacznej mierze ze względów zdrowotnych, środowiskowych, ale też w związku z obawą o dobrostan zwierząt. Wyniki sondażu przeprowadzonego przez Panel Ariadna w maju 2019 roku wskazywały na fakt, że 38,5% osób, które spożywają mięso ogranicza jego ilość w swojej codziennej diecie.

Zarówno producenci żywności, jak i sieci handlowe coraz odważniej otwierają się na nowe potrzeby konsumentów. Zainteresowanie bardziej roślinną dietą potwierdzają działania marek.

Co więcej, nowa rzeczywistość wywołana pandemią COVID-19 sprawiła, że konsumenci uważniej przyglądają się swojej diecie. Mintel wskazuje na fakt, że 20% Polaków w tym czasie zaczęło postrzegać dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną. Badanie przeprowadzone w czerwcu 2020 roku przez Market Research World na zlecenie Upfield wskazuje, że okres pandemii zachęcił 25,4% Polaków do ograniczenia spożycia mięsa. Jednocześnie aż 31,6% badanych zaznacza, że w tym okresie częściej kupowało roślinne alternatywy mięsa.