Z powodu koronawirusa zamknieto bazary i targowiska. Tymczsam w marketach handel kwitnie
18 marca 2020
Silny wiatr zerwał dach ze stodoły
19 marca 2020

Koronowrius spowodował wzrost cen.

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

W niektórych osiedlowych sklepikach, ale i w sieciówkach, podwyżki sięgają kilkudziesięciu, a czasem nawet kilkuset procent. Dla przykładu za polskie jabłka trzeba już zapłacić siedem złotych, półlitrowa woda, która jeszcze do niedawna kosztowała niespełna złotówkę, już kosztuje prawie dwa złote, a zwykłe parówki podrożały do blisko 35 zł za kilogram.

Pesymistycznie na problem inflacji zapatruje się również Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek z Katedry Ekonomii Politycznej Uniwersytetu Warszawskiego. – Nigdy nie mówiłam, że inflacja będzie niższa. Wręcz przeciwnie, cały czas mówiłam, że przed nami wzrost cen, a atak koronawirusa moje prognozy tylko wzmocnił – podkreśla ekonomistka. \

Wyjaśnia przy tym, że ponad 25 proc. koszyka inflacyjnego to żywność i napoje bezalkoholowe. Ceny w tej grupie wzrosły w styczniu i lutym o 8,1 proc. – Za marzec ceny żywności i napojów będą na pewno jeszcze wyższe, bo to już widzimy. W kwietniu także. 

W dodatku – jak przekonuje ekonomistka – maj i czerwiec niosą za sobą dodatkowo wzrost cen produktów “nowalijkowych”, co podtrzyma inflację w kategorii żywność.

Zobacz źródło aby przeczytać cały artykuł:
https://businessinsider.com.pl/finanse/wysoka-inflacja-ekonomisci-podzieleni-co-do-trwalosci-tego-zjawiska/ez95fpk