Składniki:
700g kapusty
350g grochu (połówki)
2 cebule
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
3 łyżki mąki
pół łyżeczki całego kminku
pieprz, sól
olej do smażenia 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Groch moczymy przez całą noc lub nawet 24 godziny.
Następnie namoczony z całą wodą przelewamy do garnka i dolewamy wody, tak żeby nam zakryła groch. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości grochu.
Wypłukaną i odsączoną kapustę kroimy na drobniejsze kawałki,przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut z dodatkiem ziela, pieprzu, kminku, majeranku oraz liści laurowych.
W międzyczasie kroimy sobie cebulę w piórka, ale jeszcze nie smażymy. Miękki groch przelewamy do kapusty i odstawiamy garnek na bok. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub masła oleju i smażymy cebulę na złocisty kolor. Możemy także usmażyć skwarki ze słoniny lub boczku wg, uznania!
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu… SMACZNEGO!
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki drobno mielonego czosnku (około 3-4 ząbki)
2 szklanki żółtego łuskanego grochu
4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
1 łyżka mielonego korzenia świeżego imbiru
1 łyżka skórki z cytryny (starta skórka z cytryny)
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
posiekana kolendra do posypania (opcjonalnie)
dodatkowe kawałki cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Groch przebierać, opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Rozgrzać oliwę i dodać czosnek, podsmażać ok. 1 minutę, dodać groch i wymieszać. Dodać wywar i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i dusić, aż groch będzie miękki, ale nie rozgotowany (około 30-45 minut).
Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz mielonym imbirem. Przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Podawać na ciepło z kolendrą i cytryną… SMACZNEGO!
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, zmielone
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 szklanka łuskanego grochu
1 litr wody
posiekane zielone chilli
świeże lub suszone pomidory
pół puszki kukurydzy
1 duża papryka zielona, pokrojona
sól dla smaku
1 szklanka sera cheddar lub Monterey Jack (opcjonalnie)
czerwony pieprz (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, aż będzie miękka, często mieszając, (około 5 minut). Dodać czosnek i smażyć około 2 minuty. Dodać kminek i mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać oregano i groch, wymieszać, następnie dodać wodę i chilli.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 35 do 45 minut lub do momentu, aż groch zmięknie. Dodać pomidory, kukurydzę i paprykę, i gotować kolejne 15 do 20 minut. Dodać sól do smaku. Posypać każdą porcję tartym serem i mielonym grubo pieprzem… SMACZNEGO!
Składniki:
30 dkg łuskanego grochu
kawałek boczku wędzonego
2 l wody
mięso drobiowe (np. podudzia)
kiełbasa
marchew
liść laurowy
ziele angielskie
2 małe ząbki czosnku
ziemniaki
przyprawa kucharek
Sposób przygotowania:
Mięso, boczek, groch, pokrojoną marchew, ziele angielskie, czosnek, przyprawy i liść laurowy gotować do miękkości mięsa ok. 1,5 godz. W tym czasie groch się rozpuści i nie będzie trzeba zupy zagęszczać.
Do ugotowanej zupy dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i ugotowane osobno ziemniaki pokrojone też w kostkę. Jeśli ktoś lubi majeranek można posypać zupę… SMACZNEGO!
Składniki:
100g grochu w połówkach
spora cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku (ja lubię dużo)
3 stołowych łyżek mąki
kasza manna do obtaczania
oliwa / olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Groch ugotować w wodzie (lub bulionie). Grochu w połówkach nie trzeba moczyć i wystarczy gotować ok. pół godziny. Nie może być rozgotowany.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć chwilę na oliwie. Gdy będzie szklista, dodać posiekany czosnek, a po chwili majeranek. Groch starannie rozgnieść i dodać do niego cebulę z przyprawami. Jako zagęstnik przygotować zasmażkę z oliwy i mąki. Wymieszać dokładnie z masą na kotlety. Kotlety obtaczać w kaszy mannie i smażyć na rozgrzanym oleju… SMACZNEGO!
Składniki:
groch w połówkach – 1 szklanki
listek laurowy – 2 szt.
słonecznik – 1/2 szklanki
cebula – 2 szt.
marchewka – 2 szt.
kawałek zwykłego selera lub seler naciowy – 3 łodygi
olej – 1/4 szklanki
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
płatki owsiane – 1/2 szklanki
słodka papryka – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Groch ugotować dodając listek laurowy i pod koniec sól. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera, to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szklanki oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min.
Z ugotowanego grochu wyjąć listki laurowe. Dodać do niego warzywa, namoczony słonecznik, przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180 C przez około 1,5 h aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu odchodzą od foremki. Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez tydzień… SMACZNEGO!