Co ugotować z ziemniaków?
1 kwietnia 2020
W gminie Bielsk Podlaski mają powstać trzy kurniki. Inwestycja podzieliła sąsiadów
3 kwietnia 2020

Co ugotować z grochu ?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

1.Groch z kapustą

Składniki:

700g kapusty

350g grochu (połówki)

2 cebule

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

3 łyżki mąki

pół łyżeczki całego kminku

pieprz, sól

olej do smażenia 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Groch moczymy przez całą noc lub nawet 24 godziny.
Następnie namoczony z całą wodą przelewamy do garnka i dolewamy wody, tak żeby nam zakryła groch. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości grochu.

Wypłukaną i odsączoną kapustę kroimy na drobniejsze kawałki,przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut z dodatkiem ziela, pieprzu, kminku, majeranku oraz liści laurowych.

W międzyczasie kroimy sobie cebulę w piórka, ale jeszcze nie smażymy. Miękki groch przelewamy do kapusty i odstawiamy garnek na bok. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub masła oleju i smażymy cebulę na złocisty kolor. Możemy także usmażyć skwarki ze słoniny lub boczku wg, uznania!
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu… SMACZNEGO!

2.Gulasz z grochu

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki drobno mielonego czosnku (około 3-4 ząbki)

2 szklanki żółtego łuskanego grochu

4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw

1 łyżka mielonego korzenia świeżego imbiru

1 łyżka skórki z cytryny (starta skórka z cytryny)

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

posiekana kolendra do posypania (opcjonalnie)

dodatkowe kawałki cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Groch przebierać, opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Rozgrzać oliwę i dodać czosnek, podsmażać ok. 1 minutę, dodać groch i wymieszać. Dodać wywar i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i dusić, aż groch będzie miękki, ale nie rozgotowany (około 30-45 minut).

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz mielonym imbirem. Przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Podawać na ciepło z kolendrą i cytryną… SMACZNEGO!

3.Groch po meksykańsku

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

1 duża cebula, posiekana

4 ząbki czosnku, zmielone

2 łyżeczki mielonego kminku

2 łyżeczki suszonego oregano

1 szklanka łuskanego grochu

1 litr wody

posiekane zielone chilli

świeże lub suszone pomidory

pół puszki kukurydzy

1 duża papryka zielona, pokrojona

sól dla smaku

1 szklanka sera cheddar lub Monterey Jack (opcjonalnie)

czerwony pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, aż będzie miękka, często mieszając, (około 5 minut). Dodać czosnek i smażyć około 2 minuty. Dodać kminek i mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać oregano i groch, wymieszać, następnie dodać wodę i chilli.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 35 do 45 minut lub do momentu, aż groch zmięknie. Dodać pomidory, kukurydzę i paprykę, i gotować kolejne 15 do 20 minut. Dodać sól do smaku. Posypać każdą porcję tartym serem i mielonym grubo pieprzem… SMACZNEGO!

4.Grochówka wojskowa z ziemniakami

Składniki:

30 dkg łuskanego grochu

kawałek boczku wędzonego

2 l wody

mięso drobiowe (np. podudzia)

kiełbasa

marchew

liść laurowy

ziele angielskie

2 małe ząbki czosnku

ziemniaki

przyprawa kucharek

Sposób przygotowania:

Mięso, boczek, groch, pokrojoną marchew, ziele angielskie, czosnek, przyprawy i liść laurowy gotować do miękkości mięsa ok. 1,5 godz. W tym czasie groch się rozpuści i nie będzie trzeba zupy zagęszczać.

Do ugotowanej zupy dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i ugotowane osobno ziemniaki pokrojone też w kostkę. Jeśli ktoś lubi majeranek można posypać zupę… SMACZNEGO!

5.Kotlety z grochu aromatyczne, z majerankiem i czosnkiem

Składniki:

100g grochu w połówkach

spora cebula

3 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku (ja lubię dużo)

3 stołowych łyżek mąki

kasza manna do obtaczania

oliwa / olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Groch ugotować w wodzie (lub bulionie). Grochu w połówkach nie trzeba moczyć i wystarczy gotować ok. pół godziny. Nie może być rozgotowany.

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć chwilę na oliwie. Gdy będzie szklista, dodać posiekany czosnek, a po chwili majeranek. Groch starannie rozgnieść i dodać do niego cebulę z przyprawami. Jako zagęstnik przygotować zasmażkę z oliwy i mąki. Wymieszać dokładnie z masą na kotlety. Kotlety obtaczać w kaszy mannie i smażyć na rozgrzanym oleju… SMACZNEGO!

6.Pasztet z grochu

Składniki:

groch w połówkach – 1 szklanki

listek laurowy – 2 szt.

słonecznik – 1/2 szklanki

cebula – 2 szt.

marchewka – 2 szt.

kawałek zwykłego selera lub seler naciowy – 3 łodygi

olej – 1/4 szklanki

czosnek – 2 ząbki

natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej

płatki owsiane – 1/2 szklanki

słodka papryka – 1 łyżka

majeranek – 1 łyżka

pieprz ziołowy – 1 łyżeczka

sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Groch ugotować dodając listek laurowy i pod koniec sól. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera, to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szklanki oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min.

Z ugotowanego grochu wyjąć listki laurowe. Dodać do niego warzywa, namoczony słonecznik, przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.

Piec pasztet w 180 C przez około 1,5 h aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu odchodzą od foremki. Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez tydzień… SMACZNEGO!