Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 10 kwietnia 2019 roku przedstawiło projekt rozporządzenia o wymaganiach weterynaryjnych jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.
Zgodnie z tym projektem, rzeźnia rolnicza może znajdować się na terenie gospodarstwa rolnego i może tam odbywać się ubój na małą skalę. W praktyce oznacza to, że dziennie rzeźnia rolnicza może przerobić do 25 kur czy kaczek, 1 krowę czy do 10 świń. Powiatowy Lekarz Weterynarii może zgodzić się na zwiększenie dziennego limitu rozbioru zwierząt, jednak w takiej sytuacji rzeźnie i tak obowiązują roczne limity uboju (podajemy je na końcu artykułu).
W rzeźni rolniczej rolnik może ubijać zwierzęta utrzymywane we własnym gospodarstwie. Może także prowadzić ubój zwierząt przywiezionych z innych gospodarstw pod warunkiem, że znajdują się one w tym samym powiecie.
Żeby prowadzić taką ubojnie należy spełnić też szereg wymagań sanitarnych. Np. musi być co najmniej jedna toaleta spłukiwana wodą podłączona do kanalizacji i jednocześnie nie ma do niej dostępu bezpośrednio z pomieszczenia, gdzie odbywa się ubój. Musi być także wydzielone pomieszczenie do zmiany odzieży i obuwia na ochronne. Powinno zostać także wydzielone miejsce, gdzie będą znajdować się urządzenia do odkażania narzędzi. Jak najbliżej miejsca pracy osób wykonujących ubój czy obróbkę mięsa powinno znajdować się urządzenie do mycia i odkażania rąk.
Jeżeli rolnik będący właścicielem rzeźni rolniczej chce prowadzić ubój także dla innych gospodarstw z tego samego powiatu, wówczas w jego rzeźni musi pojawić się dodatkowo zagroda dla zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę zakaźną.
Zobacz źródło aby przeczytać cały artykuł:
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/rzeznie-rolnicze-kto-i-na-jakich-warunkach-bedzie-mogl-je-prowadzic
Paweł Mikos
fot. archiwum TPR