Rynek pieczarek w dobie pandemii koronawirusa

Pandemia mocno zachwiała cenami owoców
12 maja 2020
Pogoda w Polsce gwałtownie się pogorszyła. Opady śniegu, burze, ulewne deszcze, a nawet trąby powietrzne
12 maja 2020

Rynek pieczarek w dobie pandemii koronawirusa

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

 
Warty podkreślenia jest fakt, że przy wysokiej produkcji pieczarek w Polsce, ich krajowe spożycie jest jednym z najniższych w Europie. „Statystyczny Polak zjada nieco mniej niż 2,5 kg pieczarek rocznie, podczas gdy statystyczny konsument w Niemczech ok. 4 kg na osobę” – podają analitycy PIE.

Kryzys wywołany epidemią koronawirusa bardzo mocno uderzył w polski sektor pieczarek. W marcu rynek tego produktu miał się jeszcze bardzo dobrze, jednak sytuacja epidemiologiczna doprowadziła do zamknięcia się rynku HoReCa – czyli sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Branża ta istotnie ograniczyła swoje zakupy. Zamówienia na rynki zachodnie zostały anulowane. Eksport pieczarek niemal stanął. Krajowe spożycie, które jak już wspomniałam, i tak było jednym z niższych w Europie, dodatkowo zmalało poprzez zamknięcie szkół. Wszystko to przełożyło się bardzo szybko na ceny.

Źródło aby przeczytać cały artykuł:
 
http://www.wir.org.pl/aktualnosci/2020/2020_05_11a/?fbclid=IwAR0nbnzQ-BOfOVSGUraKToHad_YaR1aMb_4CBgmCa_ozs53KVcf_sPhV5E4