Zjednoczone Emiraty Arabskie chcą kupić 100 ton mięsa
7 maja 2020
Złodzieje kradną z sadów instalacje nadkoronowe!
8 maja 2020

Prodiż – Thermomix z PRL

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Urządzenie, które potrafi zdziałać cuda! Prawdziwa perła PRL’u z mocno wybitym napisem „SDIEŁANO W CCCP” … to tak pół żartem, pół serio, bo i w Polsce robiono prodiże.

Obecnie ceny prodiży oscylują na Allegro od 220 PLN za te pamiętane i klasyczne aż do 259 PLN za takie wypasione z dodatkową grzałką dolną – idealna opcja dla fanów pasztetów!

Szukając w internecie przepisy na dania z prodiżu, takie opinie można znaleźć o tym wynalazku rodem z ZSRR:

– “Moja mama robiła w takim wszystko, od murzynka po kurczaka!😊” 

– “Mam stary prodiż kupiony jeszcze w PRL ale służy niezawodnie “

– ” Ten boczek z piekarnika czy z rękawa przy boczku z prodiża nie ma szans!”

-“Kurczak wygląda rewelacyjnie… A sam fakt tego że był pieczony w prodiżu przypomina mi smak dzieciństwa i lata spędzone u babci..” 

Prodiż jest  urządzeniem wielofunkcyjnym: gotuje, piecze, dusi, grilluje i rozmraża. To piekarnik, grill i mikrofalówka w jednym….  Jego używały nasze babcie i nasze mamy za czasów kiedy telefon miał kabel i nikt nie marzył o komórkach i kiedy Jerzy Sztur właśnie zagrał w SexMisji

W latach 80tych, zanim na rynek weszły piekarniki elektryczne, prodiże robiły furorę!

Prodiż służył głównie do pieczenia ciast, jak sernik, murzynek, zebra, ale również do pieczenia mięs i pasztetów.

Uwierzcie na słowo, że mięsa z prodiża są rewelacyjnie kruche, soczyste i mają niepowtarzalny smak. Wychodzi z niego najlepszy pieczony kurczak! 

Dlatego nic dziwnego że widać powrót z zaświatów tej perełki radzieckiej technologii. Ludzie przekopują swoje piwnice i szafki, by znów uruchomić ten zabytek w którym jedyną rzeczą jaka się psuła to spirala wymienialna w 10 minut 😊 

Pieczenie w prodiżu nie jest skomplikowane, a cały proces przebiega podobnie jak w tradycyjnym piekarniku.

RIR – Regionalny Portal Rolniczy

UWAGA, ATTENTION, WNIMANIE !!!

Przedstawiamy 5 kulinarnych wspomnień z dzieciństwa :

Udka z prodiża

Składniki: 

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso.Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie prodiża. Na wierzch ułożyć podsmażone mięso.Wodę wymieszać z ketchupem, przecierem, doprawić  solą, pieprzem i wlać na dno prodiża.Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką (najlepiej przemycaną z Węgier).Piec około 1 godziny, a następnie otworzyć prodiż (bardzo ostrożnie , aby nie poparzyć się parą) i obrócić delikatnie mięso. Piec ponownie około 15 minut. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Rolada łopatkowa z prodiża

Składniki:

  • 1,5 kg łopatka bez kości,
  • 8 ząbków czosnek,
  • 2 łyżki majeranek, 
  • 1 łyżka jarzynki, 
  • 1 łyżka papryki ostrej,
  • 2 łyżki smalcu,
  • kolendra jałowiec ziele angielskie liść laurowy wg uznania
  • do smaku Magi, 
  • 1/2 słoiczka musztarda ziarnista, 
  • 2 łyżki woda do musztardy

Przygotowanie:

Łopatkę posypać papryką, majerankiem, jarzynką i dać ząbki czosnku – zwinąć w roladę i mocno owinąć grubszą nicią. Do włączonego prodiża dodajemy smalec, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca, kolendry i włożyć mięso – jak się już podpiecze polać musztardą ziarnistą rozrobioną z ciutką wody i Magi do smaku. Pod koniec pieczenia ok 60 minut podlać ciut wodą po wierzchu mięsa i piec jeszcze z 20 minut – zostawić do ostudzenia – wtedy rolada przy krojeniu się nie pokruszy.

Murzynek z prodiża

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 duży słoik dżemu lub powideł (każde, najlepsze śliwkowe)
  • 2 jajka
  • bakalie wedle uznania
  • rodzynki
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • wiórki kokosowe do posypania polewy

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło, dodajemy bakalie, rodzynki, mleko, kakao, dżem a na koniec cukier. Zagotowujemy. Mieszamy mąkę z sodą i dodajemy do ugotowanej, przestudzonej masy. Następnie dodajemy 2 roztrzepane całe jajka. Mieszamy.Wylewamy do foremki i pieczemy około godziny.Możemy przełożyć powidłami lub kremem.Możemy podzielić składniki na połowę i zrobić mniejsze ciasto.

Najlepsza polewa:

  • ½ masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 100g kieliszek koniaku lub brandy (lub spirytus)

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Na końcu wlewamy koniak i polewamy murzynka.

RIR – Regionalny Portal Rolniczy

Zebra z prodiża 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody (daję pół na pół z gazowaną)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1-2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Jaja ubić z cukrem. Następnie dodawać: mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę, a na koniec olej. Odlać 1/3 ciasta i dodać do niego kakao. Lać do prodiża ciągle w to samo miejsce (środek) na przemian: 3 łyżki ciasta jasnego i 2 łyżki ciemnego. Piec ok. 1 godziny.

Sernik z prodiża

Składniki:
Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub aromat
  • 1 budyń śmietankowy

Kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ze składników na kruche ciasto zagniatamy kulę. Prodiż smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ser, cukier, masło i miksujemy. Dodajemy budyń i aromat. Białka ubijamy na sztywno i dodaję do masy. Przelewamy masę na upieczony spód. Pieczemy ok. 1,5h  do wyraźnego zrumienienia. Podajemy po schłodzeniu, smacznego!

Tak samo można piec całego kurczaka, faszerowanego podrobami i pietruszką, boczek czy żeberka… Prodiż to takie narzędzie do przenoszenia się w czasie!

RIR – Regionalny Portal Rolniczy

To nie „Delorean DMC-12” z filmu „Back To The Future” był maszynką do przenoszenia w czasie – to prodiż, który przypomni Wam smak i zapach dzieciństwa!


Włączając prodiż zaczniesz myśleć o chropowatych ścianach, futrynach z zaciekami z olejnej farby, dużym Fiacie dziadka, boisku na którym grałeś z kolegami w piłkę… o grze w kapsle, dziewczynach skaczących w gumę  i wielu rzeczach, które było za darmo, bo wystarczała fantazja a nie pieniądze !!!