Nielegalnie pozyskał tuszę dzika
4 stycznia 2021
Zabójcze kolce na leśnym szlaku
7 stycznia 2021

Kompostownik w naszym ogrodzie

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Kompost jako naturalny nawóz do naszego ogrodu czy rabaty kwiatowej. Jak przygotować kompost,  które bioodpady się do niego nadają a których lepiej nie dawać. Ludzie często popełniają ten błąd. Nie wszystkie odpady bio nadają się na kompost. Kompostownik to również dobry sposób aby się pozbyć resztek gałęzi, liści czy fragmentów roślin. Nie tylko posprzątamy ogród wokół siebie ale i również uzyskamy pełno wartościowy nawóz. W artykule pokażemy jak zbudować odpowiedni kompostownik, gdzie go umiejscowić i jaki rodzaj kompostownika będzie się nadawał najlepiej przy naszej działce. 

Co to jest kompost i jak powstaje

Kompost to idealny i naturalny nawóz. Posiada wszystkie potrzebne składniki mineralne i odżywcze dla naszych roślin. Oprócz tego poprawia strukturę naszej gleby. Ziemię, którą regularnie będziemy zasilali kompostem będzie posiadała więcej próchnicy, będzie pulchna i wilgotna. A to dzięki próchnicy która utrzymuje wodę. Kolejną zaletą kompostu jest  większa zdrowotność podłoża, która pobudza rozwój pożytecznych organizmów w glebie. 

Z czego powstaje kompost

Składniki do idealnego kompostu znajdują się wokół nas. Na działce znajdziemy idealnie nadające się do tego liście z drzew. Liście nadają się nie tylko do otulania roślin zimujących w glebie ale również można je dołożyć do kompostownika. Jesienią porządkując swoje rabaty również otrzymamy idealne składniki do naszego przy ogrodowego kompostownika. Do tych składników możemy zaliczyć zeschnięte byliny, resztki roślin jednorocznych czy warzyw. Ich rozkład trwa od kilku miesięcy aż do roku. Poza resztkami z ogrodu do kompostu można dodać resztki z kuchni, takie jak obierki z ziemniaków czy innego jedzenia, fusy od kawy czy herbaty również dobrze się sprawdzą na kompoście, popiół z kominka, chusteczki higieniczne czy biały niezadrukowany papier który musi być pocięty na mniejsze kawałki.

Odradzamy wyrzucania resztek mięsa, czy kości to może przyciągnąć nam na ogród nieproszonych gości takich jak lisy czy szczury. Do kompostu można dodać muł z oczka wodnego, ziemia z doniczek również nadaje się na kompostownik. Zalecamy mieszać różne składniki kompostu ze sobą. Np. suche i zdrewniałe fragmenty roślin można wymieszać z świeżymi, mokrymi składnikami takie jak liście czy świeżo skoszona trawa. Te pierwsze są odpowiedzialne za to aby pryzma kompostowa była luźna i dobrze napowietrzona, te drugie składniki dostarczą wilgoć, oraz składniki pokarmowe, w szczególności azotu, którego brakuje przy roślinach suchych. Po zmieszaniu różnych składników jesteśmy w stanie zrobić idealny kompost gdzie rozkład materii organicznej będzie szybszy. 

Co nie nadaje się na kompost

Unikaj wyrzucania do kompostownika starych schorowanych roślin. Skórek z owoców cytrusowych, te akurat są pryskane różnymi chemikaliami aby mogły zostać przetransportowane. Nie zalecamy również wyrzucania odchodów pochodzenia zwierząt domowych

Wielkość kompostownika

Doskonałym rozwiązaniem na znakomity kompostownik jest aby wielkość kompostownika nie przekraczała 120 cm wysokości i 150 cm szerokości. Te parametry mogą umożliwić swobodny dostęp powietrza do wnętrza kompostowanego materiału. Dzięki temu pozwalamy na prawidłowy rozwój pożytecznych mikroorganizmów oraz dżdżownic. Efektem ich pracy jest odpowiedni i dobry kompost, jej struktura i zapach powinien przypominać żyzną ziemię. 

Z czego zbudować i gdzie ulokować kompostownik

Nie preferuje się luźnej pryzm. Do budowy kompostownika nadaje się drewno albo siatka. Wskazane jest aby ściany były ażurowe, to powinno zapewnić odpowiedni dostęp powietrza do wnętrza kompostownika, umożliwi to również wydalenie zbyt dużej ilości wody np. z ulewy. Miejsce te nie powinno również doprowadzać promieni słonecznych oraz wiatru. Jest to ważne aby mikroorganizmy mogły przetrwać. W momencie gdy zabraknie tlenu mikroorganizmy obumierają a kompost zamiast stać się odpowiednim nawozem zaczyna gnić. 

Jak układamy resztki

Aby kompostownik mógł stanowić odpowiedni i idealny nawóz musimy wszystkie składniki układać odpowiednio. Warto co jakiś czas te warstwy przysypywać je mieloną kredą lub dolomitem i w ilości 2 kg na 1 m2, jak nie mamy tych składników możemy je przysypać czarną ziemią. 

Co na małą działkę a co na dużą

Termo- kompostownik sprawdzi się na małych działkach gdzie nie mamy miejsca na większy tradycyjny kompostownik. Nie zajmuje on dużo miejsca i jest estetyczny, można go ustawić na rogu działki. Wewnątrz pojemnika panuje podwyższona temperatura co pozwala na szybszy rozkład składników kompostu, który tworzy się na bieżąco, nie trzeba czekać przynajmniej roku jak w przypadku tradycyjnego kompostownika. 

Na dużą działkę proponujemy klasyczny kompostownik. Który jest większych rozmiarów i może pomieścić więcej odpadów, liści, roślin czy odpadów kuchennych. Klasyczny kompostownik można wykonać samemu wyglądem przypominający skrzynkę drewnianą lub kojec z metalowej siatki. Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch kompostowników gdzie w pierwszym posiadamy już gotowy nawóz do drugiego wyrzucamy resztki.