Dlaczego warto kupować bezpośrednio od rolnika?

Jak się robi pizzę po polsku?
26 kwietnia 2020
Znaleźli w lesie puchatą kulkę z wielkimi oczami.Zabrali ją ze sobą
27 kwietnia 2020

Dlaczego warto kupować bezpośrednio od rolnika?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Trochę faktów na temat żywności.

Zdrowa żywność- gdzie najlepiej ją zakupić i dlaczego wybór dostawcy jest dla nas taki ważny? Mamy duży wybór co do zdrowych produktów oraz możliwości ich kupna. Na naszym rynku dostępne są bazarki, ryneczki czy małe targowiska miejskie oraz różne sieciówki  czy  lokalne markety, które przyciągają swoich klientów różną zdrową żywnością i do tego w niskich atrakcyjnych cenach. Robiąc zakupy w lokalnym markecie musimy mieć świadomość że nie jesteśmy pewni kto dostarczył nam produkty, jak długo one są na półkach, czy jaką długą drogę musiały przebyć aby do nas trafić. Co się z tym wiąże, niestety nie jest to żywność w pełni zdrowa. Owoce i warzywa sprowadzane do marketów przeważnie pochodzą od zagranicznych dostawców i są pryskane różnymi środkami chemicznymi, aby produkty mogły dojechać do marketu w idealnym stanie, oraz pozostać na półkach sklepów przez jakiś czas. Owoce czy warzywa nie mają czasu na dojrzewanie w słońcu i ten proces jest również przyśpieszany różnymi opryskami. Co za tym idzie? Zamiast kupować zdrową żywność i dbać o nasze zdrowie zakupujemy duże ilości chemii, która wpływa negatywnie na nasz organizm. Co doprowadza do różnych chorób i osłabienia organizmu. A to chyba nie o to chodzi. 

Jak wybrać dobrego dostawcę.

Często słyszymy że zdrowa i w pełni wartościowa żywność rośnie koło nas. To tak jak by natura wiedziała co jest nam naprawdę potrzebne do życia.  Kupując jakikolwiek towar sprawdźmy skąd on pochodzi, najlepiej aby był od lokalnego dostawcy. Pytasz dlaczego? A więc „Warzywa prosto z grządki czy świeżo zerwane owoce smakują najlepiej”. A ponadto  wybierając towary od naszych Polskich rolników wspomagamy naszą gospodarkę, dbamy o środowisko i mamy pewność że kupujemy świeżo i zdrowo.

Warzywa i owoce zakupione na lokalnym targowisku lub bezpośrednio od rolnika często dojrzewają na drzewach lub na polach uprawnych, a nie w transporcie. Co przekłada się na jakość produktów. Towar jest świeży i pachnący, a smak tych produktów jest dla nas bezcenny.

Oprócz wsparcia dla lokalny rolników wspieramy obszary wiejskie również spalamy mniej benzyny przy transporcie produktów.  Tak samo różnego rodzaju mięsa czy produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jaja czy masło. 

Kupując od rolnika możemy sprawdzić czym zwierzęta są karmione i w jakich warunkach dorastają. Na naszym rynku często spotykamy eko- gospodarstwa, które oferują nam zakup mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego z wolnego wybiegu. Takie mięsa czy produkty również są pachnące a ich smak jest dużo lepszy od produktów zakupionych w marketach. Zwierzęta są chronione przed traumą i nie mieszkają w wielkim skupisku co pomaga im rosnąć zdrowo. Mięsa czy produkty pochodne są smaczne i nie potrzebują dodatkowych wspomagaczy.

Polska gospodarka a pandemia.

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi dba nie tylko o to jak jeść ale i również o to co ląduje na talerzu. Często stawiamy na ekologiczną żywność zakupioną na lokalnym bazarku.  W dobie pandemii zrobiliśmy się bardzo czujni. Boimy się kupować na targowiskach czy u lokalnych rolników. Dzięki temu nasze lokalne produkty znikają z rynku. Rolnicy nie mają zbytu na swoje sezonowe warzywa czy owoce. Oni tracą klientów a my możliwość kupienia świeżych i zdrowych produktów. Boimy się zakażenia i to zakażenia poprzez żywność. Gdzie jak podaje do wiadomość WHO koronawirusem nie można się zarazić poprzez żywność. Mimo to boimy się i coraz częściej kupujemy produkty nie wiadomego pochodzenia zapakowane w opakowania które później zanieczyszczają nasze piękne środowisko. Wystarczy tylko przestrzegać wytycznych takich jak częste mycie rąk, każdy produkt zakupiony na targowisku trzeba w domu umyć a mięsa dobrze ugotować. Poprzez nasz strach przed wirusem nasza gospodarka zaczyna powoli upadać. Wsparcie oraz zakup produktów lokalnych daje szanse naszemu środowiskowi. Nie dajmy się zmanipulować pandemią, dbajmy o siebie, swoje zdrowie i naszych lokalnych rolników.

Kupując na bazarkach, lokalny targowiskach przyczyniasz się do:

– rozwoju naszej lokalnej gospodarki, oraz małych eko- gospodarstw

– przeciwdziałaniu wykluczeniu społecznemu, ponieważ deficyt pracy na roli jest bardzo duży

– aktywnej ochrony środowiska, w szczególności ochrony bioróżnorodności

– poprawy własnego zdrowia, dzięki spożywaniu produktów wiadomego pochodzenia.

Podsumowując artykuł:

Jakie korzyści płyną z zakupów robionych bezpośrednio od rolnika.

  1. Kupujemy zawsze Polskie produkty- dzięki temu zyskujemy świeże lokalne produkty, dajemy wkład własny w naszą gospodarkę, dostajemy gwarancję świeżości.
  2. Dobrostan zwierząt- produkty odzwierzęce pozyskiwane są w sposób etyczny, gwarantując wolność od traum i cierpień zwierząt
  3. Troska o środowisko- kupując od rolnika unikniesz pakowania warzyw i owoców w sztuczne szkodliwe dla środowiska opakowania
  4. Etyka i przejrzystość- kupując prosto od rolnika masz pewność co do twojej żywności
  5. Smak- smak świeżo pozyskanych owoców, warzyw czy ziół to jeden z argumentów przemawiający za tym aby kupować lokalnie i zdrowo.