Składniki:
kapusta kiszona 500 gramów
marchewka 1 sztuka
koperek świeży 0.5 pęczka
cebula 0.5 sztuki
cukier 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony szczypta
olej rzepakowy 5 łyżek
Przygotowanie:
Kapustę drobno pokroić, włożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a koperek zielony posiekać. Wszystkie składniki dodać do kapusty, następnie wymieszać. Do całości dodać cukier i świeżo zmielony pieprz, polać olejem i ponownie raz jeszcze wymieszać.
Udekorować koperkiem zielonym i marchewką.
Składniki:
buraki czerwone pieczone 2 sztuki
kalafior 0.5 sztuki
liście szpinaku 1 garść
piersi z kurczaka 1 filet
marchewka ugotowana 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 6 gałązek
bazylia 1 szczypta
oregano 1 szczypta
kasza gryczana 0.5 szklanki
oliwa z suszonych pomidorów 4 łyżki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroję je w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam.
Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję. Z drugiego buraka robię kwiatka.
Składniki:
słodki ziemniak 250 gram
soczewica czerwona 3/4 szklanki
jarmuż 1,5 szklanki
woda 1 litr
jogurt grecki 2-3 łyżki
cebula 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
chili kawałek
imbir 1 cm
kurkuma 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
pieprz 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Nieduży słodki ziemniak obrać i pokroić w średnią kostkę. Soczewicę namoczyć 30 minut w zimnej wodzie. Niektórzy tego nie robią ale ja tak, soczewica powiększy objętość i wchłonie wodę. Ziemniaka i soczewicę zalać wrzącą wodą, posolić i gotować 5-10 minut.
Cebulę pokroić w kostkę , a jarmuż umyć i pokroić na większe kawałki. Na maśle klarowanym usmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać jarmuż, przydusić pokrywką i dusić 1 minutę. Jarmuż dodać do wywaru z ziemniakiem i soczewicą. Zupę dusić chwilkę, 2-3 minuty. Doprawić startym imbirem, rozgniecionym czosnkiem, kurkumą, czarnym pieprzem i kawałeczkiem chili. Podałam sugerowane ilości, można je zmienić, w zależności od gustu i upodobań. Zupę zabielić jogurtem greckim przed podaniem.
Składniki:
papryka czerwona 1 szt. (ok. 222 g)
ryż brązowy 56 g (4 łyżki)
soczewica czerwona 60 g (4 łyżki) suchych nasion
jarmuż 25 g (1 szklanka)
cebula 44 g (ok. 1/2 szt.)
czosnek 1 ząbek (ok. 7 g)
pomidory krojone z puszki 272 g (1 szklanka)
olej rzepakowy rafinowany 14 ml (2 łyżki)
Sól morska jodowana drobnoziarnista 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny mielony 2 g (2 szczypty)
Zioła prowansalskie suszone 1 g (2 szczypty)
pestki dyni 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.
Składniki:
Jarmuż 200 gram
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa mielona
Chili pieprz cayenne mielone
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na głęboką patelnie i na odrobinie oleju zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, chwilę smażyć ok 2-3 min. Do cebuli i papryki dodać liście jarmużu, czosnek przeciśnięty przez praskę, polać ok 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić solą pieprzem, gałką i chilli i dusić jeszcze ok 10-15 min, co jakiś czas mieszając.
Liście miękną dość szybko, natomiast nerwy i łodyżki potrzebują trochę czasu, więc ja dusiłam tyle ile napisałam aby wszystko było miękkie i przeszło aromatem.
Składniki:
ząbki czosnku 3 sztuki
cebule 2 sztuki
jarmuż 200 gramów
olej 100 mililitrów
ziemniaki 2 sztuki
szpinak 200 gramów
rosół z kury 700 mililitrów
serek śmietankowy 150 gramów
śmietana kwaśna 4 łyżki
twaróg 4 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
bazylia świeża kilka liści
Do smaku
Kmin rzymski mielony ,czarnuszka nasiona , sól morska jodowana drobnoziarnista , pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Jarmuż obieramy (liście zostawiamy, łodygi usuwamy). Liście jarmużu kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, jarmuż, następnie całość mieszamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, dodajemy szpinak, dusimy, wlewamy rosół z kury. Dodajemy serek śmietankowy, zmniejszamy gaz i blendujemy na krem.
Kwaśną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy chochlę zupy, by zahartować kwaśną śmietanę, mieszamy w misce. Całość dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą morską i białym pieprzem, mieszamy.
Do głębokiego talerza wlewamy zupę, dodajemy twaróg, doprawiamy czarnuszką. Siekamy szczypiorek. Danie dekorujemy listkiem bazylii i szczypiorkiem.
Składniki:
buraki czerwone 2 kg
włoszczyzna 500 g
cebula 1 szt.
Czosnek 4 ząbki
Rozmaryn 1 gałązka
jogurt naturalny 4 łyżki
Prażone pestki dyni
pestki dyni 1/2 szklanki
miód wielokwiatowy 1 łyżka (lub akacjowy)
pieprz 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Umytą wcześniej włoszczyznę i czosnek wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, żeby pokryła warzywa. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do warzyw. Gotujemy wywar warzywny.
Buraczki myjemy i każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową dodając po kilka igiełek rozmarynu. Pieczemy je w temperaturze 160˚C do miękkości. Po upieczeniu obieramy je ze skórki i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy do wywaru.
Całość warzyw miksujemy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę przegotowanej wody). Doprawiamy do smaku pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Prażone pestki dyni:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do małej miseczki i mieszany ze sobą. Pestki dyni wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 8 minut. Ważne aby co dwie minuty przemieszać pestki.
Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy je przyprawami i polewamy miodem.Krem z buraka wlewamy do talerzy, podajemy z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.