Dania wzmacniające odporność
1 kwietnia 2020
Co ugotować z grochu ?
1 kwietnia 2020

Co ugotować z ziemniaków?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

1. Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Składniki:

ziemniaki 4 szt

kiełbasa śląska 1-2 szt

kwaśna śmietana 100 g

mleko 50 ml

masło miękkie 2 łyżki

sól

Pieprz czarny mielony Prymat

ser żółty 250 g

szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy, umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Upieczone ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i łyżeczka usuwamy środek, tworząc łódeczki. 

Wydrążony miąższ przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, mleko, miękkie masło i połowę sera. Doprawiamy do maku solą i pieprzem i mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy ziemniaczane łódeczki. 

Na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i posypujemy pozostałym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. 

Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Takie ziemniaczki przed podaniem można polać dodatkowo sosem czosnkowym.

2. Ziemniaki księżnej

Składniki:

ziemniaków 1 kg

jajka 2 szt

masła 2 łyżki

gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.

3. Kotlety z ziemniaków i soczewicy

Składniki:

4 średnie ziemniaki

szklanka czerwonej soczewicy

2-3 łyżki mąki pszennej (lub innej zbożowej czy np. gryczanej)

5-6 łyżek bułki tartej

sól, pieprz,

duży ząbek czosnku

olej do smażenia (można też upiec)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach, soczewicę wypłukać i ugotować, odsączyć na gęstym sitku z nadmiaru płynu. Obrać ziemniaki, zmielić lub zagnieść ręcznie razem z soczewicą, przyprawami, mąką i bułką tartą.

Uformować okrągłe kotlety i smażyć na niewielkiej ilości oleju (tak, żeby pokryła dno) do zrumienienia z obu stron.

4. Tarta z porem i ziemniakami

Składniki

1 1/2 szklanki mąki

1/2 kostki margaryny

5 ziemniaków

4 jajka

2 pory

sól i pieprz

1/2 szklanki śmietany

bazylia

około 1/2 szklanki wody

bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ziemniaki ugotować w łupinach i schłodzić, por pokroić i udusić na oleju, a z mąki, wody, margaryny i 1 jajka wyrobić kruche ciasto z dodatkiem soli i odrobiną bazylii.

Ciasto rozwałkować i wylepić tortownicę z brzegami, następnie układać warstwami: ziemniaki pokrojone w plasterki i por, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i z przyprawami. Piec ok. 30 min w 200 st. Można posypać tartym serem.

5. Zapiekanka ziemniaczana

 

Składniki

ziemniaki ugotowane 1 kg

czosnek 3-4 ząbki

ser 200 gram

jajka 2 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

koperek 2 łyżki

Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

śmietana 18% 100 ml

boczek wędzony 100 gram

cebula 1 szt

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotowane (mogą być z dnia poprzedniego),pokroić w plastry, przecisnąć obrane ząbki czosnku i przyprawić do smaku solą ,pieprzem i ziołami. Boczek pokroić w plastry a następnie w cieniutkie paseczki.

Cebulę obrać i posiekać. Boczek stopić na skwarki ,dodać cebulę i podsmażać aż cebula się zeszkli. Wymieszać z ziemniakami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć przyprawione ziemniaki. Śmietanę wymieszać z jajkami i zalać ziemniaki. Ser zetrzeć na tarce i posypać wierzch ziemniaków.

Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st,C i zapiekać ok 40 minut. Gorące posypać obficie posiekanym koperkiem.

6. Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Składniki:

Składniki na farsz

wątróbki z kurczaka 1 kg

cebula 2 sztuki

masło 2 łyżki

bulion 1/2 szklanki

Majeranek suszony 1 łyżeczka

sól i pieprz

musztarda sarepska 2 łyżeczki

Dodatkowo

ziemniaki 16-18 sztuk

cebula 1- 1/2 kg

sól

majeranek suszony

Sposób przygotowania:

Przygotowanie farszu: 2 cebule obrać i drobno posiekać (używam do tego robota kuchennego). Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć. 

Wątróbkę opłukać, oczyścić i również drobno posiekać – polecam znowu użyć robota kuchennego – idealnie rozdrobni wątróbkę. Dodać do podsmażonej cebuli. Dusić ok. 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać musztardę i wymieszać. Odstawić, aby farsz przestygł.

Przygotowanie pierzynki z cebuli: Cebulę (1 1/2 kg) obrać i pokroić w talarki. Lekko podsmażyć na maśle. Cebula ma się tylko zeszklić.

Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obrać, opłukać i przy pomocy łyżeczki wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Do wydrążonych ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem

Podlać bulionem i przykryć podsmażoną cebulą. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut. Przed podaniem posypać majerankiem.