Składniki:
ziemniaki 4 szt
kiełbasa śląska 1-2 szt
kwaśna śmietana 100 g
mleko 50 ml
masło miękkie 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 250 g
szczypiorek 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, nie obieramy, umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Upieczone ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i łyżeczka usuwamy środek, tworząc łódeczki.
Wydrążony miąższ przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, mleko, miękkie masło i połowę sera. Doprawiamy do maku solą i pieprzem i mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy ziemniaczane łódeczki.
Na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i posypujemy pozostałym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Takie ziemniaczki przed podaniem można polać dodatkowo sosem czosnkowym.
Składniki:
ziemniaków 1 kg
jajka 2 szt
masła 2 łyżki
gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.
Składniki:
4 średnie ziemniaki
szklanka czerwonej soczewicy
2-3 łyżki mąki pszennej (lub innej zbożowej czy np. gryczanej)
5-6 łyżek bułki tartej
sól, pieprz,
duży ząbek czosnku
olej do smażenia (można też upiec)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinach, soczewicę wypłukać i ugotować, odsączyć na gęstym sitku z nadmiaru płynu. Obrać ziemniaki, zmielić lub zagnieść ręcznie razem z soczewicą, przyprawami, mąką i bułką tartą.
Uformować okrągłe kotlety i smażyć na niewielkiej ilości oleju (tak, żeby pokryła dno) do zrumienienia z obu stron.
Składniki
1 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
5 ziemniaków
4 jajka
2 pory
sól i pieprz
1/2 szklanki śmietany
bazylia
około 1/2 szklanki wody
bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ziemniaki ugotować w łupinach i schłodzić, por pokroić i udusić na oleju, a z mąki, wody, margaryny i 1 jajka wyrobić kruche ciasto z dodatkiem soli i odrobiną bazylii.
Ciasto rozwałkować i wylepić tortownicę z brzegami, następnie układać warstwami: ziemniaki pokrojone w plasterki i por, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i z przyprawami. Piec ok. 30 min w 200 st. Można posypać tartym serem.
Składniki
ziemniaki ugotowane 1 kg
czosnek 3-4 ząbki
ser 200 gram
jajka 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
śmietana 18% 100 ml
boczek wędzony 100 gram
cebula 1 szt
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane (mogą być z dnia poprzedniego),pokroić w plastry, przecisnąć obrane ząbki czosnku i przyprawić do smaku solą ,pieprzem i ziołami. Boczek pokroić w plastry a następnie w cieniutkie paseczki.
Cebulę obrać i posiekać. Boczek stopić na skwarki ,dodać cebulę i podsmażać aż cebula się zeszkli. Wymieszać z ziemniakami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć przyprawione ziemniaki. Śmietanę wymieszać z jajkami i zalać ziemniaki. Ser zetrzeć na tarce i posypać wierzch ziemniaków.
Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st,C i zapiekać ok 40 minut. Gorące posypać obficie posiekanym koperkiem.
Składniki:
Składniki na farsz
wątróbki z kurczaka 1 kg
cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
bulion 1/2 szklanki
Majeranek suszony 1 łyżeczka
sól i pieprz
musztarda sarepska 2 łyżeczki
Dodatkowo
ziemniaki 16-18 sztuk
cebula 1- 1/2 kg
sól
majeranek suszony
Sposób przygotowania:
Przygotowanie farszu: 2 cebule obrać i drobno posiekać (używam do tego robota kuchennego). Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć.
Wątróbkę opłukać, oczyścić i również drobno posiekać – polecam znowu użyć robota kuchennego – idealnie rozdrobni wątróbkę. Dodać do podsmażonej cebuli. Dusić ok. 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać musztardę i wymieszać. Odstawić, aby farsz przestygł.
Przygotowanie pierzynki z cebuli: Cebulę (1 1/2 kg) obrać i pokroić w talarki. Lekko podsmażyć na maśle. Cebula ma się tylko zeszklić.
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obrać, opłukać i przy pomocy łyżeczki wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Do wydrążonych ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem
Podlać bulionem i przykryć podsmażoną cebulą. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut. Przed podaniem posypać majerankiem.