Składniki
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek
Por kawałek
Ziemniaki 3-4 średnie szt.
liść laurowy 1 szt.
skrzydełka kurczaka 6 szt.
natka pietruszki garść
pieprz czarny ziarnisty 4-5 szt.
ziele angielskie całe 4-5 szt.
kasza jęczmienna 1/2 perłowa
sól morska jodowana drobnoziarnista do smaku
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy skrzydełka (porcję rosołową lub żeberka), listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i stawiamy na gaz. Gdy mięso będzie na wpół miękkie to dodajemy włoszczyznę, a po około 10-15 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę.
Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Warzywa (marchewkę, pora i selera) wyjmujemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy z powrotem do wywaru.
Kaszę jęczmienną opłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15 minut, aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.
Składniki:
3 saszetki Kaszy Jęczmiennej Mazurskiej
3 dag tłuszczu
15 dag boczku wędzonego
10 dag cebuli
5 dag keczupu
5 dag żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować na sypko, obrać cebulę i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i częściowo stopić, następnie dodać cebulkę, podsmażyć i połączyć z kaszą. Przyprawić do smaku, dodać keczup i chwilę dusić. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiec. Smacznego!
Składniki na 1 porcję:
50 g kaszy jęczmiennej perłowej
kawałek dyni
pół małej cukinii
2 mniejsze pomidory
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
koperek
ulubione przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, curry)
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie kroimy dynię na mniejsze kostki i dusimy na patelni pod przykryciem, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Cukinię kroimy w plastry, pomidory w kostkę i po ok. 5 minutach dodajemy do dyni.
Całość przyprawiamy, mieszamy i dusimy.
Ugotowaną i odcedzoną kaszę przekładamy do warzyw i mieszamy. Wykładamy na talerz i polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z koperkiem… SMACZNEGO!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
100 g kaszy jęczmiennej z warzywami
1 cebula
1 jajko
1 litr bulionu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy) i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.
Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut. Ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np. porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to – w zależności jak młodą mamy kapustę – około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami… SMACZNEGO!
Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej (jedna torebka)
1 mała cebula
1 pomidor
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
koperek, lubczyk
sól, pieprz
olej
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy i odcedzamy. Wsypujemy do naczynia i pozwalamy ostygnąć. Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na rozgrzany olej. Delikatnie dusimy. Jak się ładnie zrumieni to dodajemy drobno pokrojonego pomidora (uprzednio sparzonego i obranego ze skórki).
Dokładnie mieszamy i dodajemy starte (zmiażdżone) trzy ząbki czosnku. Posypujemy lubczykiem i koperkiem oraz oprószamy solą. Dusimy wszystko ok. 5-8 minut pod przykrywką.
Na koniec dodajemy pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozwalamy nieco ostygnąć warzywom, po czym łączymy je z kaszą w naczyniu. W osobnym naczyniu mieszamy trzy łyżki mąki kukurydzianej z ciepłą wodą. Wody dajemy na tyle by powstała konsystencja gęstej śmietany. To będzie nasz substytut jajka. Dodajemy to do masy na kotlety. Bardzo dokładnie mieszamy. Podsypujemy nieco bułką tartą. I ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego.
WSKAZÓWKI I UWAGI: Jeśli ktoś lubi pikantniejszy smak, to można dodać więcej czosnku i papryczkę chili. Jeśli masa wychodzi za rzadka – można dodać więcej bułki tartej… SMACZNEGO!
Składniki:
Ciasto
mąka pszenna 20 dag
mąka pełnoziarnista 20 dag
drożdże 3 dag
jajka 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 1/2 szklanki
mleko 2 %3/4 szklanki
oliwa 1 łyżka
Farsz
kasza jęczmienna 100 g
pieczarki 5 sztuk
papryka zielona 1 sztuka
ser żółty 15 dag
przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę pszenną przemieszać z mąką pełnoziarnistą posolić wbić i jajka oraz dolać ciepłą wodę. Mleko podgrzać lekko w rondelku z cukrem dodać drożdże oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić do wyrośnięcia zaczynu. Gdy już jest gotowy wlać do mąki i ręką wyrobić gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dolać oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części w zależności jak duże okrągłe placki chcemy mieć i na stolnicy rozwałkować .Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło.
Nadzienie: Kaszę jęczmienną wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na sypko tak jak pisze na opakowaniu. Przestudzić, przesypać do miski
Pieczarki umyć z papryki wydrążyć nasiona posiekać w kostkę. Wszystko razem wymieszać z kaszą doprawić do smaku, nadzienie wyłożyć na placki.
Posypać grubo tartym serem piec w nagrzanym do 190*c piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem posypać natką… SMACZNEGO!