Co ugotować z fasoli?
1 kwietnia 2020
Co ugotować z kaszy gryczanej?
1 kwietnia 2020

Co ugotować z kaszy jęczmiennej?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

 

  1. Krupnik na kaszy jęczmiennej perłowej

Składniki

Marchewka 2 szt.

Pietruszka 1 szt.

Seler kawałek

Por kawałek

Ziemniaki 3-4 średnie szt.

liść laurowy 1 szt.

skrzydełka kurczaka 6 szt.

natka pietruszki garść

pieprz czarny ziarnisty  4-5 szt.

ziele angielskie całe 4-5 szt.

kasza jęczmienna 1/2 perłowa

sól morska jodowana drobnoziarnista do smaku

pieprz czarny mielony

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy skrzydełka (porcję rosołową lub żeberka), listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i stawiamy na gaz. Gdy mięso będzie na wpół miękkie to dodajemy włoszczyznę, a po około 10-15 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę.

Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Warzywa (marchewkę, pora i selera) wyjmujemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy z powrotem do wywaru.

Kaszę jęczmienną opłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15 minut, aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.

 

2. Kasza jęczmienna a’la bosman

Składniki:

3 saszetki Kaszy Jęczmiennej Mazurskiej

3 dag tłuszczu

15 dag boczku wędzonego

10 dag cebuli

5 dag keczupu

5 dag żółtego sera

sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko, obrać cebulę i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i częściowo stopić, następnie dodać cebulkę, podsmażyć i połączyć z kaszą. Przyprawić do smaku, dodać keczup i chwilę dusić. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiec. Smacznego!

 

3. Kasza jęczmienna z warzywami i sosem jogurtowo-koperkowym

Składniki na 1 porcję:

50 g kaszy jęczmiennej perłowej

kawałek dyni

pół małej cukinii

2 mniejsze pomidory

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

koperek

ulubione przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, curry)

oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie kroimy dynię na mniejsze kostki i dusimy na patelni pod przykryciem, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Cukinię kroimy w plastry, pomidory w kostkę i po ok. 5 minutach dodajemy do dyni. 

Całość przyprawiamy, mieszamy i dusimy. 

Ugotowaną i odcedzoną kaszę przekładamy do warzyw i mieszamy. Wykładamy na talerz i polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z koperkiem… SMACZNEGO!

 

4. Gołąbki z kaszą jęczmienną

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1/2 kg mięsa mielonego

100 g kaszy jęczmiennej z warzywami

1 cebula

1 jajko

1 litr bulionu

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy)  i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.

Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut. Ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np. porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to – w zależności jak młodą mamy kapustę – około 1-1,5 godziny.

Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami… SMACZNEGO!

 

5. Czosnkowo-pomidorowe kotleciki z kaszy jęczmiennej

Składniki:

100 g kaszy jęczmiennej (jedna torebka)

1 mała cebula

1 pomidor

3 ząbki czosnku

3 łyżki mąki kukurydzianej

koperek, lubczyk

sól, pieprz

olej

bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy i odcedzamy. Wsypujemy do naczynia i pozwalamy ostygnąć. Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na rozgrzany olej. Delikatnie dusimy. Jak się ładnie zrumieni to dodajemy drobno pokrojonego pomidora (uprzednio sparzonego i obranego ze skórki). 

Dokładnie mieszamy i dodajemy starte (zmiażdżone) trzy ząbki czosnku. Posypujemy lubczykiem i koperkiem oraz oprószamy solą. Dusimy wszystko ok. 5-8 minut pod przykrywką. 

Na koniec dodajemy pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozwalamy nieco ostygnąć warzywom, po czym łączymy je z kaszą w naczyniu. W osobnym naczyniu mieszamy trzy łyżki mąki kukurydzianej z ciepłą wodą. Wody dajemy na tyle by powstała konsystencja gęstej śmietany. To będzie nasz substytut jajka. Dodajemy to do masy na kotlety. Bardzo dokładnie mieszamy. Podsypujemy nieco bułką tartą. I ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego.

WSKAZÓWKI I UWAGI: Jeśli ktoś lubi pikantniejszy smak, to można dodać więcej czosnku i papryczkę chili. Jeśli masa wychodzi za rzadka – można dodać więcej bułki tartej… SMACZNEGO!



6. Pizza z kaszą jęczmienną

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 20 dag

mąka pełnoziarnista 20 dag

drożdże 3 dag

jajka 2 sztuki

sól 1/2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

woda ciepła 1/2 szklanki

mleko 2 %3/4 szklanki

oliwa 1 łyżka

Farsz

kasza jęczmienna 100 g

pieczarki 5 sztuk

papryka zielona 1 sztuka

ser żółty 15 dag

przyprawy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną przemieszać z mąką pełnoziarnistą posolić wbić i  jajka oraz dolać ciepłą wodę. Mleko podgrzać lekko w rondelku z cukrem dodać drożdże oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić do wyrośnięcia zaczynu. Gdy już jest gotowy wlać do mąki i ręką wyrobić gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dolać oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części w zależności jak duże okrągłe placki chcemy mieć i na stolnicy rozwałkować .Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło. 

Nadzienie: Kaszę jęczmienną wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na sypko tak jak pisze na opakowaniu. Przestudzić, przesypać do miski

Pieczarki umyć z papryki wydrążyć nasiona posiekać w kostkę. Wszystko razem wymieszać z kaszą doprawić do smaku, nadzienie wyłożyć na placki.

Posypać grubo tartym serem piec w nagrzanym do 190*c piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem posypać natką… SMACZNEGO!