Składniki:
1 kg fasoli „Piękny Jaś”
200 g boczku wędzonego
1 kg kiełbasy np. zwyczajnej
2 duże marchewki
po kawałku pora i selera
3 cebule
koncentrat pomidorowy (mała puszka)
4 łyżki pikantnego keczupu
sól, pieprz
łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku
łyżeczka majeranku
olej do smażenia
1,5 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości, czyli około 80 minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć) … SMACZNEGO!
Składniki:
1 pełna szklanka suchej fasoli Duży Jaś
2 marchewki
4 nieduże buraczki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek pora
kawałek selera
2 ziemniaki
1 cebula
1 malutka kapustka biała (albo kawałek od dużej)
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki śmietany 10% (może być też 18%)
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki natki pietruszki
2 liście laurowe
4 łyżki octu (można mniej albo cytrynę)
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki lubczyku
1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień fasolę przelać przez sito i wsypać do garnka, zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe, ząbek czosnku oraz sól i gotować. Buraczki umyć, następnie każdy zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez 45-60 minut (bądź do miękkości). Obrać i zetrzeć na dużych okach tarki.
W czasie gotowania się fasoli i pieczenia buraków obrać pozostałe warzywa i pokroić w drobną kostkę, a kapustę w paski. Gdy fasola będzie pomału dochodzić, dorzucić do garnka marchewki, pietruszkę, seler, porę oraz kapustę. Doprawić do smaku kozieradką, lubczykiem, kurkumą, solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotować przez parę minut.
Gdy warzywa lekko zmiękną dodać drobno pokrojona cebulę oraz ziemniaki skrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą dochodzić, dołożyć utarte buraczki i gotować około 5 minut, pilnując aby w momencie gdy zupa osiągnie intensywnie czerwony kolor, dodać stopniowo ocet.
Dodanie octu (bądź też cytryny) spowoduje, że zupa nie straci koloru. Na sam już koniec wlać śmietanę połączoną z mąką i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku papryką wędzoną i jeśli jest potrzeba to solą oraz pieprzem, obsypać natką pietruszki i podawać… SMACZNEGO!
Składniki:
1 łyżka oliwy
2 cebule, posiekane
4 zmiażdżone ząbki czosnku
750 g filetu z kurczaka, pokrojonego
100 g zielonych papryczek chili
1 puszka białej fasoli cannellini (400 g)
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczki pieprzu cayenne
750 ml bulionu drobiowego
sól, czarny pieprz
Według uznania możesz dodać na talerzu posiekaną kolendrę, starty twardy ser i łyżkę kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Wydobądź aromaty. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z oliwą. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek – podsmażaj ok. 3 minut. Wrzuć kawałki kurczaka, przyprawy i smaż ze wszystkich stron ok. 5 minut. Zalej bulionem. Wlej bulion i dodaj odsączoną fasolę.
Zdrap szpatułką z dna patelni brązowe ślady po smażeniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, by potrawa lekko bulgotała. Gotuj do miękkości. Nie przykrywaj patelni i gotuj na małym ogniu przynajmniej 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem… SMACZNEGO!
Składniki:
40 dkg suchej fasoli piękny Jaś
1/2 litra soku z marchewki (dałam z kartonu)
20 dkg wędzonego boczku parzonego
1 mała cebula
5 małych pieczarek
7 śliwek suszonych kalifornijskich
1 łyżka oleju
posiekana natka z pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę umyć, zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień wodę wylać i zalać świeżą, dodając 1/2 łyżeczki soli. Gotować 25 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać sok z marchewki i gotować jeszcze około 15 min.
Cebulę, boczek wędzony, pieczarki i śliwki drobniutko pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, dodać śliwki i pieczarki. Wszystko smażyć na bardzo małym ogniu 10 min na dużej patelni.
Na koniec dodać odcedzoną fasolę i podsmażać na małym ogniu delikatnie mieszając około 2 min. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz dosypać posiekaną natkę pietruszki… SMACZNEGO!
Składniki
fasola Jaś 400 g
cebula 4 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
chorizo 250-300 g
pomidory krojone z puszki2 puszki
pomidory 3 szt
cząber 1 łyżka
liść laurowy 3 szt
ziele angielskie całe 3-4 szt
papryka wędzona słodka mielona 1 łyżeczka
sól
pieprz czarny mielony
cukier
natka pietruszki 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i cząbru.
Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz to dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa i cebula się zarumieni.
Do fasolki dodajemy podsmażoną kiełbasę, pomidory z puszki i świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10-15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i ewentualnie cukrem. Dusimy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
fasola czerwona z puszki 400 gramów
pomidory krojone z puszki 400 gramów
duże cebule 2 sztuki
bekon 50 gramów
kiełbaski wieprzowe 4 sztuki
mąka 3 łyżki
olej słonecznikowy 3 łyżki
papryka słodka mielona 2 łyżki
czosnek suszony 1 łyżeczka
kminek mielony 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
zielona cebulka
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Cebule i bekon pokrój w kostkę. Kiełbaski pokrój w talarki, po czym wszystko razem podsmaż na patelni. Dopraw słodką papryką i wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Następnie dodaj fasolę, pomidory z puszki oraz wodę. Dopraw suszonym czosnkiem, kminkiem, pieprzem i solą. Całość gotuj przez 15 minut. Gotowe danie możesz przyozdobić szczypiorkiem lub zieloną cebulką… SMACZNEGO!