Rolniczy handel detaliczny – co można sprzedawać? [lista produktów]

Kasza gryczana została wycofana ze sklepów. Uwaga – wykryto rakotwórczą substancję
9 marca 2020
Trzynasta emerytura i waloryzacja – na co mogą liczyć rolnicy w 2020 r.?
12 marca 2020

Rolniczy handel detaliczny – co można sprzedawać? [lista produktów]

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Od ponad roku (od początku 2019) obowiązują znowelizowane przepisy, które rozszerzyły możliwości sprzedaży przez rolników wyprodukowanej przez nich żywności. Rolniczy handel detaliczny to szansa dorobienia. Co można sprzedawać bezpośrednio w gospodarstwie albo na targu czy festynie? Przypominamy listę produktów RHD.

Aby rolnik mógł handlować swoimi produktami w ramach rolniczego handlu detalicznego, wystarczy się zarejestrować – u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność złożona) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (żywność pochodzenia niezwierzęcego).

Lista produktów, które można sprzedawać korzystając z rolniczego handlu detalicznego

Rolniczy handel detaliczny przewiduje produkcję i sprzedaż konsumentom końcowym produktów zwierzęcych i „złożonych”:

  • mleka surowego i siary
  • surowej śmietany
  • jaj od drobiu i od ptaków bezgrzebieniowych
  • produktów pszczelich nieprzetworzonych
  • produktów rybołówstwa/ przetworzonych produktów rybołówstwa
  • żywych ślimaków lądowych
  • świeżego mięsa
  • produktów mięsnych (np. szynki, pasztety, kiełbasy)
  • produktów mlecznych (np. ser, jogurt, masło)
  • produktów jajecznych
  • gotowych posiłków (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego
  • wyrobów garmażeryjnych stanowiących produkty złożone (np. pierogi z mięsem, serem, gołąbki, sałatki warzywno-mięsne)

W ramach RHD można także produkować i sprzedawać konsumentom końcowym produkty niezwierzęce:

  • surowców roślinnych
  • przetworów z owoców i warzyw (np. soki owocowe, dżemy, owoce suszone, kiszonki, marynaty i soki warzywne)
  • przetworów zbożowych (np. mąki, kasze, płatki, otręby)
  • pieczywa, pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek
  • przypraw
  • koncentratów spożywczych
  • olejów
  • gotowych posiłków (potraw) (np. nie mięsne pierogi, kopytka i kluski śląskie, knedle z owocami, placki ziemniaczane)
  • napoi bezalkoholowych

Poza rejestracją są też inne warunki, które musi spełnić produkowana żywność. Ważne, aby pochodziła w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Komu można sprzedać z RHD?

Surowce (produktów produkcji pierwotnej) oraz żywność przetworzoną (produkty mięsne, produkty mleczne, produkty złożone, przetwory z owoców i warzyw, pieczywo…) rolnik może sprzedać konsumentowi końcowemu oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny (sklepów, restauracji i stołówek z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego).

Rolniczy handel detaliczny - co można sprzedawać? [lista produktów]
pixabay.com/jarmoluk

Gdzie można sprzedawać w ramach rolniczego handlu detalicznego

Sprzedaż może być prowadzona wyłącznie w miejscach w których produkty zostały wytworzone (np. w gospodarstwie) lub przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko). Możliwe jest też zbywanie żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny, z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym produkuje się tę żywność w ramach RHD lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.

Zobacz źródło aby przeczytać cały artykuł:

https://wspolczesna.pl/rolniczy-handel-detaliczny-co-mozna-sprzedawac-lista-produktow/ar/c8-14840782