Od 1 września rusza Powszechny Spis Rolny 2020

Zakończenie pilotażu Platformy Żywnościowej
29 sierpnia 2020
Prawo lepsze dla zwierząt
31 sierpnia 2020

Od 1 września rusza Powszechny Spis Rolny 2020

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

W terminie od 1 września do 30 listopada 2020 r., według stanu na dzień 1 czerwca 2020 r., na terenie całego kraju odbędzie się Powszechny Spis Rolny PSR 2020. Udział w spisie rolnym jest obowiązkowy.

Spis rolny jest jedynym badaniem statystycznym dostarczającym szerokiego zakresu informacji o gospodarstwach rolnych na wszystkich szczeblach podziału terytorialnego kraju. Dane ze spisu są wykorzystywane do oceny zastosowanych i kreowania nowych narzędzi Wspólnej Polityki Rolnej.

Podstawowe cele Powszechnego Spisu Rolnego:

  • zapewnienie bazy informacyjnej o gospodarstwach rolnych i związanych z nimi gospodarstw domowych, koniecznej dla realizacji krajowej, regionalnej i lokalnej polityki rolnej i społecznej na wsi;
  • dostarczenie informacji niezbędnych do planowania polityki żywnościowej, trendów hodowli zwierząt gospodarskich, struktury zasiewów upraw rolnych;
  • analiza zmian jakie zaszły w rolnictwie na przestrzeni ostatnich 10 lat;
  • wykonanie zobowiązań Polski w zakresie dostarczenia informacji na potrzeby organizacji międzynarodowych – EUROSTAT, FAO, OECD;
  • aktualizacja statystycznego rejestru gospodarstw rolnych i przygotowanie operatów do pogłębionych badań reprezentacyjnych z zakresu rolnictwa w kolejnych latach.

Jakie pytania usłyszą rolnicy w trakcie spisu?

Dokładny zakres informacji zbieranych w PSR 2020 dostępny jest w załączniku nr 2 do ustawy z dnia 31 lipca 2019 r. o powszechnym spisie rolnym w 2020 r. (Dz.U. poz. 1728). W spisie rolnym będą zbierane dane, dotyczące m.in.:

  • osoby kierującej gospodarstwem rolnym;
  • położenia gospodarstwa na obszarach o ograniczeniach naturalnych;
  • osobowości prawnej;
  • typu własności użytków rolnych;
  • produkcji ekologicznej;
  • rodzaju użytkowanych gruntów;
  • powierzchni zasiewów według upraw;
  • powierzchni nawadnianej;
  • zużycia nawozów mineralnych i organicznych;
  • pogłowia zwierząt gospodarskich według grup wiekowo-użytkowych;
  • rodzaju budynków gospodarskich;
  • liczby maszyn i urządzeń w gospodarstwie rolnym;
  • wkładu pracy w gospodarstwo rolne użytkownika i członków jego gospodarstwa domowego oraz pracowników najemnych.