Polscy konsumenci nieufnie podchodzą do żywności modyfikowanej genetycznie, postrzegają ją jako szkodliwą, wywołującą skutki uboczne. Pokazują to różne badania ankietowe prowadzone na przestrzeni ostatnich lat. Polacy wiążą spożywanie GMO z ryzykiem występowania nowych chorób i alergii oraz niekontrolowanych zmian genetycznych.

Nieufność polskich konsumentów wobec żywności GM spowodowana jest m.in. krótkim okresem stosowania modyfikacji genetycznych, a co za tym idzie brakiem wiarygodnych badań naukowych dotyczących ich wpływu na zdrowie.

Z sondażu przeprowadzonego kilka lat temu przez CBOS wynika, że aż 76% ankietowanych Polaków dostrzega w GMO ryzyko występowania nowych chorób i alergii, a 67% niekontrolowanych zmian genetycznych.

Jak widać, polscy konsumenci wciąż obawiają się GMO i wolą wybierać produkty, które ich nie zawierają. Jednocześnie na półkach sklepowych przybywa certyfikowanych produktów oznaczonych jako „Bez GMO” lub „Wolne od GMO”, także mleczarskich – pochodzących od krów karmionych paszami niezawierającymi GMO. Coraz więcej firm decyduje się na wdrożenie standardu Polskiej Izby Mleka „Bez GMO”. Są to mleczarnie i producenci pasz, którzy dostrzegają zapotrzebowanie rynku na certyfikowane produkty.