Antybiotyki w mięsie – czy to normalne?
8 stycznia 2020
Czym żyją rolnicy po pracy?
10 stycznia 2020

Hodowla strusi – czy warto?

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Polska jest jednym z liderów w hodowli strusi w Europie. Aktualnie w naszym kraju działa ponad 120 hodowli strusia afrykańskiego.

Czy warto zatem rozpoczynać obecnie hodowlę strusia?

Struś afrykański, inaczej czerwonoszyi, jest najpopularniejszym gatunkiem tego dużego ptaka nielota. Naturalne występowanie strusia to przede wszystkim regiony Afryki, ale obecnie są spotykane także na innych kontynentach – dziko oraz w hodowli.

Obecnie w Polsce działa bardzo dużo hodowli strusia afrykańskiego. Są to głównie hodowle mające na celu produkcję mięsa strusia, ale również pozyskiwane są wtedy strusie jaja. Co ciekawe, jaja strusie nie są głównym źródłem zarobku dla hodowli – najwięcej można zyskać na strusim mięśnie. Ponadto hodowle prowadzone są też w celach hobbystycznych.

Założenie hodowli strusia może być zatem interesującą propozycją dla osób, które poszukują pomysłu na zarobek. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto jednak pamiętać o tym, że podobnie jak inne hodowle, także hodowla strusia ma swoje plusy i minusy.

Polska – strusie zagłębie Europy

Jak zostało wspomniane na wstępie, Polska jest obecnie jednym z największych dostawców strusi w Europie. To właśnie w naszym kraju znajduje się przeszło 120 hodowli, które łącznie posiadają około 12 tysięcy sztuk tych ptaków.

Wśród hodowli strusi znajduje się także dużo gospodarstwa agroturystycznych. Wówczas strusie mogą być nie tylko źródłem zarobku ze sprzedaży mięsa oraz jaj, ale również mogą stać się lokalną atrakcją przyciągającą całe rodziny.

Jakie produkty pozyskuje się ze strusi?

Hodowle strusi w Polsce oferują różne produkty ze strusi, wśród których najbardziej popularne to:

  • mięso ze strusia
  • jaja strusia
  • skóra strusia
  • pióra strusia

Mięso ze strusia jest produktem delikatesowym, który także ma wysoką cenę. Większość mięsa, ponieważ aż około 90 proc., idzie na eksport do innych krajów. Nie oznacza to jednak, że w polskich restauracjach nie można spotkać dań z mięsa strusia. Często serwowane są one również w gospodarstwach prowadzących hodowlę.

Dobrze można zarobić także na strusich jajach. Mogą one ważyć nawet do 1,5 kilograma. Jaja strusie są sprzedawane zarówno w celach konsumpcyjnych, jak również jako dekoracje.

Ze strusi pozyskuje się też skórę. Jest to skóra o charakterystycznej fakturze, która doceniana jest przez producentów galanterii skórzanej. Wykonuje się z niej między innymi torebki, paski czy portfele.

W końcu, używane są także strusie pióra. Są one przeznaczone przede wszystkim do przygotowywania dekoracji, biżuterii, wachlarzy.

Zapotrzebowanie na produkty ze strusi jest nadal bardzo wysokie, dlatego też na terenie całego kraju zakładane są stale nowe hodowle. O czym należy wówczas pamiętać?

Hodowla strusi – popularne gatunki

Na fermach strusich można spotkać przede wszystkim strusie czerwonoszyje, a także strusie niebieskoszyje. Do strusi czerwonoszyich zaliczają się struś masajski i północnoafrykański, z kolei do niebieskoszyich struś południowoafrykański i somalijski.

W Polsce hoduje się głównie strusie południowoafrykańskie, dodatkowo także strusie czarne afrykańskie, a także mieszańce tych strusi.

Jak przygotować pomieszczenia i wybiegi dla strusi?

Podstawą hodowli jest przygotowanie odpowiednich pomieszczeń dla strusi. Powinny być one trzymane w budynkach z wydzielonymi sektorami, a także z dostępem do dużego wybiegu.

Budynki, w których mają być trzymane strusie, muszą posiadać wysokie stropy – najlepiej o minimalnej wysokości 3 metrów, co zapewni ptakom właściwy komfort. Należy także dopasować wielkość kojców do wieku ptaków oraz do liczebności grupy.

Należy pamiętać o tym, że pomieszczenia, w których mają być przechowywane pisklęta strusi, a także młodsze osobniki, będą wymagały ogrzewania w okresie zimowym. Budynki dla dorosłych strusi nie wymagają ogrzewania.

Podłoga w pomieszczeniach dorosłych osobników powinna być wyścielona słomą. Nie można jednak używać jej w miejscach, w których znajdują się małe ptaki. Zaleca się wtedy zastosowanie siatek.

Wybieg dla strusi powinien być bardzo duży, ponieważ ptaki te wymagają większej przestrzeni. Najlepiej, aby jeden z boków wybiegu posiadał co najmniej długość 100 metrów, aby strusie mogły swobodnie biegać.

Teren ten należy także ogrodzić. Najczęściej stosuje się drewniane płoty albo siatki, a wysokość ogrodzenia powinna wynosić minimum 1,8 metra.

Rozmnażanie strusi

Samice strusia są dojrzałe płciowo w wieku 2 lat, natomiast samce w wieku 2 lat i 2 miesięcy. Samice składają nawet do 40 jaj w jednym cykl, najwięcej na przełomie maja i czerwca. Samce pozostają płodne nawet do 30-40 lat.

Pisklęta strusia będą wymagały umieszczenia w inkubatorze. Należy także pamiętać o ich oczyszczaniu oraz dezynfekowaniu. Przed wykluciem jaja umieszcza się w klujnikach. Po osiągnięciu wieku 2 tygodni małe strusie mogą być już wypuszczane na wybiegi podczas cieplejszych dni.

W związku z tym założenie hodowli strusi może być interesującą propozycją dla tych osób, które szukają alternatywnych metod dochodu. W związku z wysokimi kosztami sprzedaży mięsa, jajek, a także skór założenie fermy strusi może być przyszłościową decyzją!