Domowe nalewki alkoholowe i eliksiry bez procentów – przepisy

Żywność długoterminowa
9 kwietnia 2020
12 produktów, które chłoną pestycydy jak gąbka
14 kwietnia 2020

Domowe nalewki alkoholowe i eliksiry bez procentów – przepisy

RIR - Regionalny Portal Rolniczy

Dawno temu w Polsce zaczęto wyrabiać na początek napój zwany krupnikiem. Jednak moda na nalewki tak się rozpowszechniła, iż wkrótce w każdym polski dworek mógł się pochwalić kilkoma gatunkami nalewek, a receptury były i są pilnie strzeżone i  przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Nalewki mobilizują naturalne mechanizmy obronne, a Sekret udanej nalewki tkwi w surowcu, który do ich sporządzenia się wykorzystuję, także jest ważny czas maceracji. Zbyt długi może wydobyć z owoców i korzeni gorzki lub kwaśny smak.

A czy wiecie ,że nazwa „nalewka” pochodzi od słowa nalewaj i występuje jedynie w Polsce i jest to sposób tylko dla dorosłych😉

Nalewka miodowa

  • 1 litr miodu płynnego
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 100 g imbiru
  • 1 litr wódki

Miód (jasny, płynny) skórkę i imbir zalewamy wódką, odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, po tym czasie zlewamy przez bibułkę do innych butelek. Odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z chrzanu

  • korzeń chrzanu
  • goździki
  • ziele angielskie
  • miód
  • spirytus
  • woda
  • herbata

1 korzeń chrzanu myjemy, obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, suszymy w piekarniku przez około 20-30 min. Do chrzanu dodajemy 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego i 3 łyżki miodu oraz litr spirytusu 70%, w którym nasze składniki moczą się przez 4 doby. Po tym czasie zlewamy do słoja i dodajemy 300 ml wody i 300 ml herbaty. Ten zalew odstawiamy na kolejne dwie doby. Zlewamy, mieszamy i filtrujemy.

Nalewka rozmarynowa

Nalewka z rozmarynu powinna być stosowana nie dłużej niż tydzień, ludzie posiadający problemy z wysokim ciśnieniem powinni unikać rozmarynu.

  • 1,5 l wódki
  • 1,5 l spirytusu
  • 8 gałązek świeżego rozmarynu
  • 3 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

Opłukane i osuszone gałązki rozmarynu wkładamy do słoja, następnie wsypujemy ziarna pieprzu.

Ze sparzonych i wyszorowanych cytryn zdejmujemy skórkę, którą także wrzucamy do słoja.

Całość zalewamy wódką i spirytusem, a potem odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.

Po 14 dniach zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W czasie, gdy woda z cukrem się studzi, filtrujemy nastaw z rozmarynu przez gęste sitko, gazę lub bibułę  filtracyjną.

Wystudzony syrop cukrowy łączymy z nastawem rozmarynowym i spirytusem, filtrujemy i rozlewamy do butelek, w których nalewka powinna postać jeszcze minimum miesiąc, aby nabrała pełni smaku.

Domowe eliksiry

Warto w ramach profilaktyki sięgać po naturalne produkty spożywcze wykazujące działanie przeciwdrobnoustrojowe. Chodzi tutaj m.in. o takie produkty jak:

  • Czosnek
  • Cebula
  • Cytryna
  • Imbir
  • Kurkuma

Dodatkowym atutem eliksiru jest wyśmienity smak, który sprawia, że dzieci piją go bardzo chętnie jako pyszną cytrynową lemoniadę 😉

Eliksiry powinny być stosowane dwa razy dziennie – jedna łyżka stołowa rano po śniadaniu i wieczorem przed snem.

Warto pamiętać, że odporność to niezwykle skomplikowany system, na który wpływa także wiele czynników od nas niezależnych. Zatem kluczem do wzmacniania. odporności jest po prostu zdrowy styl życia, a szczególnie zdrowy, zbilansowany sposób żywienia.

Eliksir  z czosnku

  • 1 główka czosnku
  • 3 cytryny
  • 1 l zimnej przegotowanej wody
  • Miód pszczeli według uznania

Do wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z trzech cytryn pozostawiamy na 3 dni w lodówce, a po tym czasie pijemy 25 ml kieliszek 3 razy dziennie.

Uwaga! Czosnek rozrzedza krew i powinien być unikany jeśli mamy z nią problemy i bierzemy lekarstwa, które mają na celu jej rozrzedzenie. Czosnek powinien być unikany przez osoby które mają przejść w najbliższym czasie jakiekolwiek operacje.

                             

Eliksir z miodu, cytryny i imbiru

Ilość składników uzależniamy od wielkości słoika

  • imbir, korzeń
  • cytryna, cała ze skórą
  • miód
  • słoik

Słoik wyparzamy we wrzątku lub w zmywarce i suszymy. Cytrynę dobrze czyścimy i kroimy w plastry (razem ze skórą), jak mniejszy słoik to w połówki. Korzeń imbiru (razem ze skórką) również kroimy w plastry. Przekładamy na przemian cytrynę z imbirem żeby zapełnić słoik – zostawiamy ok 1-1,5 cm od góry. Całość zalewamy miodem. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 dni, żeby cytryna i imbir puściły soki. Po tym czasie eliksir jest gotowy. Dodajemy go do wody, herbaty lub pijemy 1 łyżkę 2 x dziennie.

Eliksir z octu jabłkowego, czosnku, cebuli, chrzanu, imbiru i kurkumy

  • 700 ml octu jabłkowego organicznego,
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Wszystkie składniki z wyjątkiem octu mieszamy w misce. Mieszankę wkładamy do słoika. Zalewamy octem jabłkowym. Zamykamy i dobrze wstrząsamy. Przez dwa tygodnie słoik trzymamy w suchym i chłodnym miejscu. Wstrząsamy nim kilka razy dziennie. Po 14 dniach, zawartość słoika trzeba przecedzić. Płyn przelewamy do butelki. Mieszankę warzyw możemy natomiast zostawić w słoiku zalać oliwą. Będzie idealną przyprawą w kuchni.

Uwaga: napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa. Po wypiciu łyżki warto zjeść plasterek pomarańczy, cytryny lub limonki, aby złagodzić uczucie pieczenia i ciepła. Dla wzmocnienia odporności warto pić codziennie jedną łyżeczkę nalewki. Aby zwalczyć poważne choroby lub zakażenia, należy pić 1 łyżkę specyfiku 5-6 razy dziennie. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci (używamy małych dawek), ponieważ składniki są całkowicie naturalne i nie zawierają toksyn.

Nie wolno go pić na pusty żołądek. Jest silny i może powodować nudności. Silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne napoju związane jest oczywiście z jego składem.