Wtorek, 25 września 2018

Kukurydza też nie obrodziła

Słabo wykształcone kolby z małą zawartością ziarna - tak wygląda kukurydza na większości plantacji w naszym województwie. Rolnicy wcześniej też zaczęli kosić kukurydzę na kiszonkę, bo rośliny na pniu usychały.

Renata Napierkowska

Tagi: RIR Regionalny Informator Rolniczy kukurydza klęska żywiołowa rolnicy

15 października 2015, aktualizowano: 15-10-2015

Po latach, kiedy były dobre plony kukurydzy, teraz nastał rok posuchy. W wielu rejonach kraju, a zwłaszcza w Wielkopolsce, na Kujawach, a także w centralnych rejonach, plantacje kukurydzy wyglądają dramatycznie – rośliny zasychają na pniu.


Co się dzieje? Na ten stan upraw wpływ ma kilka czynników.
Upały i brak wody zahamowały wegetację roślin i wszystko wskazuje na to, że plony kukurydzy będą niższe niż w ostatnich latach. Największe problemy pojawiły się w okresie tzw. wiechowania i kwitnienia roślin.

- Brak opadów oraz wysokie temperatury zaburzały i osłabiały pylenie kukurydzy, choć problemy zaczęły się już wczesną wiosna, która była sucha i to osłabiło wegetację roślin już w pierwszej fazie wzrostu. Niska i słabo ulistniona kukurydza nie była w stanie wykształcić dorodnej kolby – twierdzą plantatorzy.

Z zasiewów są niezadowoleni również ci gospodarze, którzy uprawiają kukurydzę na kiszonkę. W wielu regionach Polski koszenie kukurydzy na kiszonkę jest już na półmetku, podobnie też wygląda sytuacja w naszym województwie.

Ile za koszenie?
- Mimo że podstawowe ceny usług w tym zakresie są niemal identyczne jak w 2014 roku, w tym roku koszty zbioru mogą być nieco mniejsze. Podstawowa cena usługi koszenia kukurydzy na kiszonkę, w przypadku dużych firm usługowych w tym roku jest identyczna jak w roku ubiegłym. W zależności od regionu Polski jest bardzo zbliżona i waha się od 310 do 330 zł brutto za hektar. Do tego należy oczywiście doliczyć koszty paliwa, którego w tym roku, ze względu na niższy plon, sieczkarnie zużyją znacząco mniej. W dalszym ciągu jest to jednak średnie zużycie na poziomie 30-35 litrów na hektar, co daje dodatkowy koszt 125-170 zł do każdego hektara. W przypadku znaczących powierzchni (z reguły od 15-20 ha), możemy liczyć na nieco niższe stawki – nawet od 300 zł/ha bez paliwa - informuje portal farmer.pl.

Pod koniec sierpnia w naszym województwie średnia cena skupu nasion kukurydzy wynosiła 710 złotych za tonę. Wzrost cen spowodowało to, że zbiory w tym roku zapowiadają się dużo niższe.

- Na słabszych glebach kukurydza wysycha i tam plony będą bardzo słabe. Na ziemi o wyższej klasie jest jeszcze szansa, że jak popada, to będą wyższe plony. Ten rok jest bardzo trudny nie tylko dla plantatorów kukurydzy, ale wszystkich rolników, gdyż niemal wszędzie odczuwamy duży deficyt wody – mówi starosta inowrocławski Tadeusz Majewski, który od lat zajmuje się uprawą kukurydzy.

Także na rynkach europejskich zbiory kukurydzy zapowiadają się słabo, co powoduje wzrost cen. Specjaliści przewidują, że cena ziaren kukurydzy na giełdach europejskich może jeszcze wrosnąć, gdyż susza jest odczuwalna w całej Europie i zbiory kukurydzy będą dużo niższe od planowanych.


WARTO WIEDZIEĆ



Badania prowadzone przez archeologów wskazują na to, że kukurydza była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już siedem tysięcy lat temu. Przed przybyciem Krzysztofa Kolumba na kontynent amerykański, kukurydzę uprawiano na terenach od wschodniej Kanady aż po Ziemię Ognistą, na południowym wybrzeżu Ameryki Południowej. W Andach siano ją nawet na wysokości 4 tysięcy m n.p.m. Europejscy odkrywcy opisali ją jako ogromną roślinę, posiadającą piękną łodygę i złociste ziarno. Prawdopodobnie około 1500 roku kukurydza trafiła do Hiszpanii, stąd rozpowszechniała się w całej Europie, a także na kontynencie azjatyckim i w Afryce.

Obecnie kukurydza jest, obok pszenicy i ryżu, jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Pod względem powierzchni upraw, zajmuje drugie miejsce po pszenicy.

Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. Różnią się one, między innymi, długością okresu wegetacji od 60-70 dni do 10-11 miesięcy, wysokością łodygi od 30-40 cm do ponad 10 m, budową i barwą ziarniaków oraz rodzajem skrobi. Kukurydza łatwo przystosowuje się do różnych warunków klimatycznych i rośnie w różnych strefach – od klimatu suchego, występującego w Ameryce Środkowej, poprzez strefę umiarkowaną występującą w Europie Wschodniej po strefy klimatu wilgotnego w Azji Południowo-Wschodniej. Jak dotąd na świecie nie odnaleziono dzikiej formy kukurydzy. Nie wiadomo, czy wyginęła, czy też nigdy nie istniała. Najpewniej kukurydza została wyhodowana przez człowieka w wyniku krzyżowania i selekcji dziko rosnącej trawy.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.