środa, 18 lipca 2018

Sadzenie czas zacząć!

Odpowiednie przygotowanie gleby pod zasiewy i uprawy warzyw zaczyna się tuż po jesiennych zbiorach. Marzec to czas, kiedy rolnicy i ogrodnicy rozpoczynają pierwsze siewy do gruntu.

Renata Napierkowska

Tagi: wiosna siew

28 marca 2015, aktualizowano: 27-03-2015

O tym, czy zbiory jesienią będą udane, decyduje odpowiednie przygotowanie ziemi pod uprawy, właściwe nawożenie, rodzaj gleby, jej zagęszczenie, warunki atmosferyczne, wybór odpowiedniej odmiany, a nawet sąsiedztwo roślin.


To, czego potrzebują



Fosfor, potas, wapń, siarka, magnez i azot to składniki, których choć w różnych proporcjach, potrzebuje niemal każda uprawiana roślina. Warto jednak najpierw sprawdzić, jakich składników pokarmowych potrzebuje dany gatunek.
- Nawozy zastosowane zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej są cennym źródłem składników pokarmowych, a nawozy naturalne również głównym źródłem dopływu do gleby substancji organicznej, z której powstaje próchnica. Nawozy źle przechowywane lub niewłaściwie stosowane mogą stwarzać zagrożenia dla szeroko pojętego środowiska przyrodniczego - przypomina plantatorom na swojej stronie Kujawsko -Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Nawozy naturalne oraz organiczne w postaci stałej oraz płynnej mogą być stosowane tylko w okresie od 1 marca do 30 listopada, z wyjątkiem nawozów stosowanych na uprawy pod osłonami.

Dobry sąsiad ma znaczenie



O tym, że jedne rośliny lubią sąsiedztwo innych, a drugich nie znoszą, wiadomo już od setek lat. Od kilkudziesięciu lat tę zależność badają naukowcy. Czynników, które wpływają na wzajemne oddziaływanie roślin, począwszy od wielkości poszczególnych gatunków, poprzez różne substancje wydzielane przez ich liście i korzenie, jest bardzo wiele. Dobrze dobrane sąsiedztwo roślin wpływa korzystnie na wzrost plonów i na zachowanie równowagi biologicznej oraz ograniczenie występowania chorób i szkodników.
Buraki nie lubią, na przykład bliskiego sąsiedztwa ziemniaków, za to marchew dobrze rośnie w pobliżu cebuli. Należy unikać również uprawy po sobie roślin z tego samego gatunku lub z tej samej rodziny, jak na przykład ziemniaków po pomidorach.

Zaczynamy siać



Równie ważne jest dobranie odpowiedniej odmiany nasion czy sadzonek pod uprawę, gdyż od tego zależy, kiedy będziemy zbierać pierwsze plony oraz czy nasze uprawy będą odporne na choroby. Od pierwszych dni marca można siać buraki cukrowe, a w drugiej połowie miesiąca cebulę. Druga dekada marca i początek kwietnia to najlepszy okres na uprawę zbóż jarych, takich jak: pszenica, jęczmień,
pszenżyto i owies. Marzec to również najlepszy czas pod zasiewy rzepaku jarego i niektórych warzyw korzeniowych, jak marchew czy pietruszka.
Na przełomie marca i kwietnia należy siać groch. Pod koniec marca można sadzić wczesne odmiany ziemniaków, których okres wschodzenia trwa dość długo, bo od 3 do 5 tygodni. - Z wczesnych odmian ziemniaków od lat królują w naszym regionie denar i lord. Są one nie tylko, ale nie zmieniają swoich właściwości i smaku w trakcie długiego przechowywania. Z zachodnich odmian często plantatorzy wybierają galę i melody, bo mają płytkie oczka, są też tzw. ziemniaki sałatkowe. Jeśli chodzi o odmiany przemysłowe to w naszym regionie rolnicy, którzy mają zawarte umowy z zakładami przetwórstwa ziemniaczanego i otrzymują dopłaty w wysokości 400 euro od hektara, sadzą najczęściej odmiany: kuba, inwestor, jasia, jubilat. Rolnicy najczęściej wybierają sprawdzone odmiany - twierdzi Marek Kazimierski, właściciel firmy nasiennej w Jeziorach Wielkich.
Podobnie wygląda sytuacja z innymi gatunkami roślin uprawnych. - Zasadniczym celem uprawy gleby jest stworzenie roślinom dobrych warunków do wzrostu i rozwoju. Dla rolnika zaś najważniejsze jest uzyskanie produktu o jak najlepszych parametrach, który będzie miał zbyt, co przyniesie zysk - przypomina Stanisław Szwejka z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.CP


WARTO WIEDZIEĆ



ALLELOPATIA
- z greckiego: allelon (wzajemny) i pathos(cierpienie) - to, zgodnie z definicją, szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych, wydzielanych przez rośliny lub grzyby danego gatunku. W allelopatii kluczową rolę odgrywają substancje chemiczne uwalniane przez części nadziemne i podziemne roślin. Substancje te wpływają na wzrost innych organizmów w bezpośrednim otoczeniu danej rośliny, głównie innych roślin i bakterii. Mogą one stymulować albo hamować kiełkowanie oraz wzrost innych gatunków rosnących blisko albo uprawianych w tym samym miejscu po danej roślinie.
Wśród związków allelopatycznych, które są wytwarzane w roślinach, bardzo ważne są fitoncydy - lotne substancje o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych albo hamujących rozwój patogenów, wabiących pożyteczne owady, a odstraszających szkodniki. Fitoncydy występują na przykład w cebuli, czosnku i czarnej porzeczce.