środa, 23 maja 2018

Fot.: Thinkstockphotos

50 mamek to opłacalność

Czy warto dzisiaj myśleć o hodowli bydła mięsnego? Czy to może być opłacalny kierunek inwestycji?

Kamil Pik

Tagi:

10 marca 2014, aktualizowano: 11-03-2014

W poprzednim wydaniu informatora przyjrzeliśmy się temu, jak można zadbać o wysoką mleczność krów i jak dbać o jakość produkowanego mleka. Tym razem zapytaliśmy o bydło mięsne.


Czy to dobry pomysł na biznes?



- Nie można odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie - zastrzega na wstępie Stanisław Pater, doradca z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. - Hodowla bydła mięsnego może być opłacalna. Dużo jednak zależy od wielkości stada, dostępu do użytków zielonych oraz zagwarantowania sobie dobrych cen zbytu na opasane zwierzęta. Można więc powiedzieć, że hodowca - mając stado 50 krów mamek - może utrzymać swoją rodzinę na godziwym poziomie.
Hodowcy, którzy mają mniejsze stada, muszą korzystać z dodatkowych źródeł utrzymania. Aby zwiększyć opłacalność chowu, powinni zrzeszać się w mniejszych lub większych grupach producenckich.
- Nielicznie dzisiaj jeszcze, ale już obecne na naszym rynku, grupy producentów wołowiny istotnie przyczyniają się do zwiększania dochodów, gwarantując rolnikom wyższe ceny za żywiec oraz dodatkowo pozwalając na zakup tańszej paszy - wyjaśnia Pater.
Rozwiązań, które mogłyby pomóc hodowcom, poszukuje także Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. - Obecnie trwają intensywne prace nad założeniem działu handlowego, który będzie pośredniczył w sprzedaży bydła mięsnego na Zachód - dodaje doradca z ODR-u.

Co hodują Polacy?



- Z danych PZHiPBM wynika, że najchętniej wybieraną w Polsce rasą bydła mięsnego jest limousine. Jej udział w całej populacji tego bydła w Polsce to 71 proc. Kolejna rasa to charolaise - 14 proc. Następne w kolejności są takie rasy jak: angus czerwony i czarny - 5 proc., hereford - 4 proc., simentaler mięsny - 4 proc. - i inne - wylicza nasz rozmówca.
Z czego może wynikać tak duża popularność rasy limousine wśród polskich hodowców? - Rasa ta pochodzi z Francji. Ma bardzo dobrą wydajność rzeźną i jednocześnie bardzo dużą łatwość wycieleń. Mięso od tej rasy ma bardzo dobry smak. Jedyną jej wadą jest to, że zwierzęta mają bardzo dobrze rozwinięty instynkt stadny, co daje się we znaki przy wykonywaniu różnych zabiegów pielęgnacyjnych - tłumaczy Stanisław Pater.

Utrapienia hodowców



Zanim rolnik zdecyduje się zostać hodowcą bydła mięsnego, powinien dobrze zastanowić się nad wyborem rasy. Podstawowe kryteria, którymi musi się przy tym kierować to: wydajność rzeźna, udział mięsa w tuszy, łatwość wycieleń oraz zdolność przystosowania się do ekstremalnych warunków środowiskowych.
Warto także wziąć pod uwagę trudności i kłopoty, z którymi przyjdzie się zmierzyć.
- Jednym z głównych problemów hodowców bydła mięsnego jest brak stabilizacji ceny - przestrzega Pater. - Wynika to między innymi z powodu braku umów kontraktacyjnych. Firmy skupujące żywiec wołowy nie są sprawdzane pod kątem wypłacalności i dość często zdarzają się, że hodowca nie otrzymuje zapłaty za swoje bydło. Bardzo częsty problem to także nieotrzymywanie zapłaty w wyznaczonym terminie. W ostatnim roku cena żywca znacząco spadła. Obniżka ta wynikała między innymi z wprowadzenia w Polsce zakazu stosowania uboju rytualnego. W efekcie decyzja ta zmniejszyła możliwości eksportowe polskich hodowców o 15 proc., a 80 proc. polskiej wołowiny trafia właśnie na rynki zagraniczne - wyjaśnia.

Rasowe ABC



ANGUS. Zaliczana do małych ras mięsnych, wcześnie dojrzewających i szybko rosnących. Dzięki prowadzonym w USA pracom hodowlanym uzyskano zwierzęta o wysokiej wyrostowości oraz późniejszym dojrzewaniu. Pozwala to prowadzić opas systemem ekstensywnym do wyższych mas ciała (550 kg) bez obawy nadmiernego otłuszczenia tuszy. Dorosłe buhaje ważą około 1000 kg, krowy - 650 kg.
Cechą dominującą jest bezrożność i czarne umaszczenie z aksamitną sierścią. Występuje również angus o umaszczeniu czerwonym. Rasa charakteryzuje się małą masą cieląt po urodzeniu (30-35 kg), łatwością porodów i wielką troskliwością krów o potomstwo.
Bydło to bardzo dobrze wykorzystuje pasze objętościowe, nawet gorszej jakości. Doskonale znosi gorsze żywienie i trudne warunki klimatyczne. Pozytywne cechy tej rasy występują również u mieszańców, uzyskanych w wyniku krzyżowania z krajowym bydłem mlecznym.

CHAROLAISE. Rasa francuska, największa pod względem kalibru i masy. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 1100-1300 kg i 150 cm wysokości w kłębie, a krowy 750-900 kg przy 140 cm w kłębie. Umaszczenie śmietankowe do jasnożółtego, śluzawica, rogi i racice jasne.
Zwierzęta te późno dojrzewają, a krowy charakteryzuje przedłużony okres ciąży. Cielęta rodzą się duże (45-48 kg), co prowadzi niekiedy do trudnych porodów. Rasa wymagająca obfitego żywienia, nadająca się do wypasu na żyznych pastwiskach. Może być opasana do wysokiej masy ciała bez obawy przetłuszczania.
Rasa nadaje się do krzyżowania z krowami wieloródkami o łatwych porodach. Mieszańce wykazują szczególną przydatność do intensywnego opasania do ciężkiej masy ciała - nawet powyżej 600 kg. Potomstwo F1 dziedziczy zdolność do szybkiego wzrostu, dobrego wykorzystania pasz oraz niskiej zawartości tłuszczu przy bardzo dobrym umięśnieniu.

HEREFORD. Rasa stanowiąca największą populację bydła mięsnego na świecie. Są to zwierzęta średniego kalibru, wcześnie dojrzewające. Buhaje mają masę ciała około 900 kg, krowy - 600 kg. Umaszczenie ciemnowiśniowe z białą głową, podgardlem, podbrzuszem i końcem ogona.
Rasa odznacza się dobrą płodnością, doskonałą naturalną odpornością, łatwymi wycieleniami i dużą troskliwością krów o cielęta. Główną zaletą tego bydła jest bardzo wysoka zdolność przystosowania się do surowych warunków klimatycznych i ekstensywnych systemów żywienia. Doskonale wykorzystują gorszej jakości użytki zielone.
Wadą jest otłuszczenie tuszy, mniej efektowny wygląd oraz gorsze umięśnienie, co może utrudnić zbyt. W USA wołowina od zwierząt tej rasy cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe i upodobania konsumentów. Jałowice i krowy kojarzone z buhajami hereford rodzą lekko i bez komplikacji, a ich potomstwo jest odporne na zmienne warunki klimatyczne i paszowe.

LIMOUSINE. Rasa francuska, w naszych uwarunkowaniach najlepsza dla przemysłu mięsnego (wysokie walory rzeźne i kulinarne), ceniona przez hodowców za łatwe porody i przeciętne wymagania żywieniowe. Nadaje się również do ekstensywnego chowu na otwartym powietrzu. Najlepszy wśród wszystkich ras instynkt stadny: zwierzęta nie oddalają się od grupy, a w przypadku zagrożenia przyjmują pozycję obronną.
Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 1100 kg, przy wysokości w kłębie 145 cm, a krowy odpowiednio 650-850 kg i 135 cm. Umaszczenie jednolicie czerwone, o odcieniach od ciemnowiśniowego do bułanego, z wyraźnym rozjaśnieniem sierści wokół śluzawicy, oczu i na kończynach. Zwierzęta są długie, o delikatnym kośćcu oraz dobrym umięśnieniu grzbietu i zadu.
Popularność rasy wynika z doskonałych walorów tuszy i mięsa. Ubijane zwierzęta uzyskują bardzo dobrą wydajność rzeźną i najlepszą jakość mięsa. Krowy są bardzo płodne i długowieczne (8-11 lat, rodzą ponad 7 cieląt). Bydło tej rasy występuje we wszystkich strefach klimatycznych, co świadczy o wybitnych zdolnościach przystosowawczych do różnych warunków środowiskowych.
Bardzo łatwe wycielenia przy krzyżowaniu towarowym. Mieszańce nadają się do opasu intensywnego i ekstensywnego. Osiągają wysoką wydajność rzeźną, duży udział mięśni, a mały kości w tuszy.

SIMENTALER. Szwajcarska rasa bydła ogólnoużytkowego, ze średnią wydajnością mleka (4000-5000 litrów) o korzystnym składzie. Utrzymywane na prawie wszystkich kontynentach, w zróżnicowanych warunkach środowiskowych i klimatycznych.
W Polsce buhaje osiągają przeciętną masę ciała 900-1100 kg, krowy 680 kg. Umaszczenie ciała dość zróżnicowane, od słomkowobiałej do wiśniowobrunatnej, głowa i kończyny białe. Kaliber duży, z silnie podkreślonymi cechami mięsnymi.
Mieszańce z bydłem mlecznym charakteryzują się dobrym tempem wzrostu i wykorzystaniem pasz oraz dobrym umięśnieniem i małym otłuszczeniem tuszy.
(opisy ras na podstawie kpodr.pl)

Dodaj swój komentarz najciekawsze najstarsze najnowsze

  1. 08-12-2015 20:43

    Brak ocen 0 0

    - xxx: b.m. l.ok

    Odpowiedz

  2. 16-09-2014 18:10

    Oceniono 3 razy 1 2

    - Marcin: Hereford to doskonala rasa dla hodowli w Polsce www.herefordwarmia.pl

    Odpowiedz